Споразумение за обучение и квалификация в областта на белодробната трансплантация

...
Споразумение за обучение и квалификация в областта на белодробната трансплантация
Коментари Харесай

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Споразумение за образование и подготовка в региона на белодробната трансплантация е подписано през днешния ден.
Това стана по време на среща сред известния австрийски проф. Валтер Клепетко с премиера Бойко Борисов и с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Срещата бе отдадена на тематиката за донорството и белодробните трансплантации в България.

Документът дава зелена светлина за образование на наши експерти , с цел да може през 2020 година белодробните трансплантации да се правят на територията на България. В този интервал проф. Клепетко пое ангажимент всяка година за по 5 български пациенти клиниката във Виена да прави незабавни интервенции . През образование ще минат експерти от " Св. Екатерина " и от ВМА.
 Има късмет да възстановим контракта за белодробни трансплантации във Виена
Има късмет да възстановим контракта за белодробни трансплантации във Виена

Ако България стартира да подарява повече органи на Евротрансплант

Проф. Клепетко ще помогне и по повод Програмата за донорство. Тя би трябвало да бъде финализирана в работещ тип и да докара до предстоящите резултати.

Кампанията по донорство стартира при започване на месец февруари . " Голямото предизвикателство пред белодробната трансплантация е донорството на органи ", съобщи проф. Клепетко.

Той вижда, че България схваща и споделя значимостта на този план . Разбира се, белодробната трансплантация се нуждае от сложна терапия и не може да се построи за няколко седмици. Предвижданият интервал е за към 2 години .

През това време са планувани образование и трениране на експертите, както и лекуване на до 5 български пациенти в Многопрофилната болница във Виена през идващите години, беше конкретизирано на срещата.
 Екипи от Турция идват у нас при донорска обстановка за белодробни трансплантации
Екипи от Турция идват у нас при донорска обстановка за белодробни трансплантации

Предстои да се реализира връзка и с трансплантолози от Хановер

Това е едно положително начало, разяснява проф. Клепетко. Споразумението към този момент е изпратено до " Евротрансплант " , като в околните дни се чака и страната ни да подаде публично заявление за участие в Евротрансплант.

Припомняме, че едно от условията е България да изпраща по 70 донора годишно . Втора година задгранични клиники не одобряват български пациенти. Договорът с Евротрансплант не беше преустановен, само че не беше възобновен , макар напъните това са се случи, разяснява проф. Клепетко.

Причините за това са доста , изясни експертът - те са най-вече в компетенциите на Евротрансплант и огромно преосмисляне на разпоредбите в организацията. Министър Ананиев изясни, че е доста значимо да се направи първична селекция на хората, на които ще им бъде осъществени първите трансплантации.
 Правят указател на чакащите трансплантация
Правят указател на чакащите трансплантация

Министерство на здравеопазването стартира осведомителна акция и приготвя законодателна смяна за развиване на донорството в България

Това ще са младежи със съществени проблеми с белия дроб , добави той. Пациентите ще бъдат определени от болничното заведение, която ще координира работата с Виенската болница. Това ще е болница " Света Екатерина ". Днес проф. Клепетко ще посети болничното заведение " Св. Екатерина ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР