Споразумение между Атина и Скопие името на бившата югославска република

...
Споразумение между Атина и Скопие името на бившата югославска република
Коментари Харесай

Акценти от чуждестранния печат

Споразумение сред Атина и Скопие името на някогашната югославска република да бъде " Република Северна Македония ", това е водеща тематика в печата в двете страни.

В този час са нужни самообладание и трезва мисъл, разяснява атинският вестник " Вима ". Очевидно съществуват доста въпросителни, до момента в който бъде обнародван цялостният текст на съглашението, само че няма подозрение, че е отворен пътят за привършване на висящите проблеми, които изтезават двете прилежащи страни към този момент 25 години, написа вестникът.

" Катимерини " акцентира компликациите, които ще срещне гръцкото държавно управление във вътрешнополитически проект поради безапелационните възражения на опозицията както във връзка с преговорната му тактичност, по този начин и във връзка с легитимността му да подпише договореностите, като се има поради несъгласието на по-малкия съдружен сътрудник - партията Независими гърци.

" Елефтерос типос " разгласява коментар под заглавие " Дадохме името, езика и националността против... обещания ". Според вестника в съглашението има доста сиви зони.

Медиите в Скопие оповестяват, че водачът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е нарекъл контракта, реализиран с Гърция за името, " капитулация ". Според него министър председателят Заев е показал липса на достолепие и непоклатимост.

Той повтори позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да поддържа смяна на конституцията за да се смени конституционното име на страната и уточни, че партията е за участие в Европейски Съюз и НАТО и това ще остане нейна цел и по-нататък.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР