Спорът за зърното предизвика искри между Варшава и Киев. Полският

...
Спорът за зърното предизвика искри между Варшава и Киев. Полският
Коментари Харесай

Искри заради спора за зърното: Спира ли Полша да доставя оръжие на Украйна?

Спорът за зърното провокира искри сред Варшава и Киев. Полският министър председател разгласи, че страната му не доставя повече оръжия на Украйна.

Матеуш Моравецки съобщи, че Полша не прави доставки сега, защото се е концентрирала върху попълването на личното си въоръжение с съвременни други възможности.

Настоящата възбраната ще остане в действие до края на 2023 година, само че единствено за четири украински артикули

Говорител на държавното управление посочи, че това не касае контрактуваните до момента колета, в това число на артилерийски оръдия. Опозицията незабавно упрекна кабинета в популизъм поради идните избори.

Часове по-рано Варшава извика украинския дипломат в символ на митинг против изявление на Зеленски. Пред Организация на обединените нации той съобщи, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, до момента в който непряко поддържат Русия.

Трите страни еднолично постановиха възбрана за импорт на украинско жито преди дни

„ Украйна фактически е в доста сложна обстановка поради съветската инвазия, тъй че пробва всеки трик. Можем ли да я упрекваме за това - несъмнено. Трябва ли да вземем ограничения, с цел да се защитим - несъмнено. Ако удавникът ни удави, няма да бъде избавен “, сподели президентът на Полша Анджей Дуда.

В понеделник Киев заведе каузи в Световната комерсиална организация против Полша, Словакия и Унгария поради едностранните им забрани за импорт на украински артикули .

Този ход идва на фона на възходящо напрежението сред двете страни

След острите реплики през днешния ден последва усмиряване. След диалог с украинския си сътрудник полският министър на земеделието съобщи, че двете страни ще търсят решение от съвместен интерес.

Словашкият министър също заяви за пробив – Киев замразява делото против Братислава, а двете страни ще договарят лицензионна система, която да размени наложената възбрана за импорт.

Междувременно имаше нови масирани съветски офанзиви с жертви и ранени против Украйна часове преди Джо Байдън да одобри Володимир Зеленски в Белия дом.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР