Спорът около собствеността на машините за гласуване все още не

...
Спорът около собствеността на машините за гласуване все още не
Коментари Харесай

Сиела Норма иска 14 млн. лв за наем на машините на вота

Спорът към собствеността на машините за гласоподаване към момента не е решен. Фирма " Сиела Норма ", която доставя устройствата, упорства Централната изборна комисия (ЦИК) да заплати 14.4 млн. лв. наем за употребяваните по време на вота на 11 юли машини, тъй като счита, че те към момента са нейна благосъстоятелност.

Освен това " Сиела Норма " декларира, че в случай че ЦИК не има машините за идните на 14 ноември избори, то още веднъж ще желае наем от по 1500 лв. на устройство за всеки тур по настрана, както и 543 000 лв. наем на склада, в който се съхраняват те.

Проблемът със собствеността на машините продължава от април насам.

За тогавашните избори ЦИК разгласи социална поръчка за доставката на 9600 устройства на стойност 36 млн. лв. без Данък добавена стойност, а по-късно подписа и контракт със " Сиела Норма ". В контракта обаче бе записано, че страната придобива собствеността на устройствата и софтуера за тях след заплащането и подписването на финален приемно-предавателен протокол . И до момента обаче ЦИК и компанията спорят дали софтуерът е бил предаден във тип, в който страната да го употребява и модифицира без намесата на " Сиела Норма ".


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР