Спорът между Скопие и София за историята и езика не

...
Спорът между Скопие и София за историята и езика не
Коментари Харесай

Не сме само ние и Македония. Загреб иска от Белград да признава хърватския език |

Спорът сред Скопие и София за историята и езика не е единственият, който излиза на дневен ред в навечерието на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани. 

Срещата ще е в Словения на 6 октомври. В нея ще вземат участие водачите на страните членки на Европейски Съюз и шестте колегата от Западните Балкани: Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово.

Именно на срещата в Словения хърватският министър председател Андрей Пленкович ще каже на сръбския президент Александър Вучич, че е " срамно и неприемливо " в Сърбия да отхвърлят съществуването на хърватския език.

Причината за напрежението сред двете страни е публикуван в Белград учебник по граматика за осми клас, в който написа, че сръбският, словенският, македонският и българският принадлежат към групата на южнославянските езици, а " хърватите, босненците и част от черногорците назовават сръбския език хърватски, босненски и черногорски ".

Посолството ни, външното ни министерство и всички виновни служби имат ясната да задача да стачкуват пред сръбските институции. Ние считаме това за срамна политика, сподели днес хърватският министър председател Андрей Пленкович.

Официален Загреб чака от Белград да " отстрани сходни аномалии в учебниците ", които демонстрират " липса на почитание " към Хърватия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР