Спор се разрази между депутатите на днешното заседание на парламента.Народните

...
Спор се разрази между депутатите на днешното заседание на парламента.Народните
Коментари Харесай

Спор между депутатите след прието решение за вятърни електроцентрали в Черно море

Спор се развихри сред депутатите на днешното съвещание на Народното събрание.

Народните представители одобриха на първо четене Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства, с който да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години, написа " Дарик ".

Законопроектът е импортиран от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, като концесията може да се удължи един път за период от 5 години, т.е. финалният период да бъде 35 години.

България е третият по величина експортьор на електрическа енергия в Европа

От опозицията се оповестиха срещу концепцията за вятърни електроцентрали в българските води и показаха опасения за вероятен лобизъм. Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия в Народно събрание и народен представител от ГЕРБ-СДС, успокои, че те ще бъдат ситуирани на задоволително разстояние, с цел да не се виждат от брега.

" Бъдете спокойни, няма да ги виждате ", увери Добрев. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ добави, че туризмът и корабоплаването няма да бъдат повлияни.

" За риболовците също няма риск ", посочи Мирчев. Той разяснява и, че те вятърните електроцентрали, ще работят през 49% от времето.

" С 25 милиарда ще бъде ощетена българската стопанска система. Сега посягате и на българското Черноморие. Добре ли ще ви е, в случай че стоите на шезлонга си и в профил се въртят перки на централи ", запита Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. " Казвате, че корабоплаването не се визира, ами туризмът? Какво вършим с него ", продължи да пита депутатът.

Коста Стоянов от " Възраждане " също се разгласи " срещу ", като съобщи, че няма проучване по какъв начин това ще повлияе върху рибния бранш.

Законопроектът за силата от възобновими източници в морските пространства урежда публични връзки, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат изследвания за инспекция на опцията за построяването на въпросните централи, в това число и за тяхното унищожаване.

Вносителите означават, че по този начин ще се насърчи развиването на европейските технологии, като преди този момент се направи деликатна оценка на въздействието върху околната среда.

Отговорник за планирането и изследванията в Черно море ще е министърът на енергетиката. Той би трябвало да разпорежда концесиите в предпочитаните зони, да координира всички държавни органи и да следи подписаните контракти.

Операторът на електропреносната мрежа ще е задължен да възнамерява нужния мрежови потенциал за присъединение на нови енергийни мощности в морето, по този начин както е заложено в Плана за развиване на енергийните мощности. Точката по присъединение ще е на сушата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР