Спомняте ли си онези дни, преди Великден, когато къщата се

...
Спомняте ли си онези дни, преди Великден, когато къщата се
Коментари Харесай

Великденските сладки, с които баба ни гощаваше

Спомняте ли си тези дни, преди Великден, когато къщата се превръщаше в пекарна и всичко към нас беше заринато от меки и пухкави курабийки? Децата нетърпеливо подскачахме към баба и чакахме всяка последваща тава, с цел да опитаме от меките захаринки, приготвени с доста обич.
Тези мемоари ще останат вечно в съзнанието ни. Може би това е една от главните аргументи през днешния ден да съществуват десетки предписания за великденски курабийки. Повечето от тях биват излъчени от потомство на потомство, без да се променят съставките им.
Днес ще споделим с вас тъкмо една такава рецепта, открадната от бабиния бележник, която се е съхранила с годините.
Нямаме самообладание да ви пренесем в света на нашата баба и по тази причина бързаме да опишем деликатно всяка една стъпка, обвързвана с изработката на вкусните и ароматни курабийки.
Великденските курабийки на баба
Необходими артикули за курабийките:
• 500 грама брашно
• 2 яйца
• 200 грама пудра захар
• 2 ванилии
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 100 гр кисело мляко
• 100 гр масло
• Кората на един лимон
Продукти за намазване:
• 1 жълтък
• Захар
• 1 с.л. олио
 Великденски козуначени курабии от бележниците на баба Великденски козуначени курабии от бележниците на баба
Освен с домакински козунак, за Великден може да изненадате фамилията си и с вкусни козуначени курабии, приготвени вкъщи. Предлагаме ви...
Как да ги приготвим?
Първата и най-важна стъпка е смесването на маслото с пудрата захар. То би трябвало да е авансово разтопено. Използвайте миксер, с цел да разбиете съставките. Нужно е да се получи консистенция, сходна на крем. След това прибавете яйцата и още веднъж разбийте.

Содата прибавете към киселото мляко и разбъркайте пламенно, тъй че тя да се задейства. Добавете ги към сместа. Не забравяйте да добавите и ванилията, която придава характерен усет и мирис на великденските курабийки.
Настържете кората на един лимон и я смесете с брашното. Започнете да прибавяте брашното към получената към този момент примес. Не спирайте да бъркате. Накрая се получава меко тесто, което можете да започнете да оформяте.
 Хрупкави асеновградски курабии Хрупкави асеновградски курабии
В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово. Приготовленията в последните дни преди Великден...
Подгответе си няколко тавички, които авансово сте покрили с хартия за печене. Оформяйте курабийки, които да бъдат почти с величина на орех.
Накрая намажете с разрушените олио и жълтък. Поръсете със захар и сложете да се пекат в топла фурна на 150 градуса.

Печете до подготвеност. Следете ги, тъй че да не изгорят. Сигурни сме, че още първата тавичка ще бъде нетърпеливо похапната. Традиция, която пазим и до през днешния ден.
Насладете им се и не забравяйте да си ги приготвите за Великден. Тези вкусни курабийки са почтени за всяка една софра!

Още от РЕЦЕПТИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР