Спомените ни могат да се манипулират много по-лесно, отколкото вероятно

...
Спомените ни могат да се манипулират много по-лесно, отколкото вероятно
Коментари Харесай

Ето как се вменяват фалшиви спомени за сатанински ритуали и убийство

Спомените ни могат да се манипулират доста по-лесно, в сравнение с евентуално допускате, и историята на Пол Инграм е сладкодумен образец за това.

През 1988 година, откакто децата на Инграм се подлагат на „ терапия за възобновяване на мемоари “, те упрекват татко си в полово посягане. По време на разпита, при който е бил държан безсънен в продължение на огромно количество време, той лека-полека стартира да признава за хипотетичното малтретиране, което съгласно щерка му Ерика се е случило, когато е била на 5.

Престъпленията, които Инграм признава, имат огромен медиен отзив. Ерика, която по това време е била на 21 година, твърди, че татко ѝ е направил 850 сатанистки ритуала, включващи какво ли не – от ритуални бруталности до жертвоприношението на човешки бебета. Според нея Инграм даже я е принудил да направи аборт и след това е изял плода.

Окуражен от разпитващите, както и свещеника, който е имал правото да го посещава, Пол Инграм лека-полека стартира да си „ спомня “ тези събития и до най-малката детайлност, като хората към него го твърдят, че всичко това са действителни мемоари.

На моменти разказите на Ерика и Пол не съответстват с действителността. Пол си спомня, че неговите така наречен съучастници – Джим Раби и Рей Риш – са взели участие в ритуалите в съответен ден. Оказва се обаче, че по това време Раби е бил отвън страната. Ерика и сестра ѝ настояват, че телата им са покрити с белези, които обаче не са открити по време на медицинските прегледи. Не са открити и заровени трупове. Въпреки това следствието по случая продължава.

След като посещава Инграм и го подканва да си напомни както най-обикновени мемоари, по този начин и самото полово малтретиране, социологът Ричард Офши открива, че нещо не е наред. Той взема решение да потвърди, че по време на разпита служителите на реда са вменили подправени мемоари на бащата. Те са разказвали на Инграм избрани моменти от половото малтретиране, след което той е отивал да се „ моли “ на Бог да му напомни останалата част. Офши счита, че точно тогава той е объркал своите мечти със мемоари и взема решение да ревизира дали нещата в реалност не стоят по този метод. Ето за какво той основава нов сюжети, показва го на Инграм и взема решение да ревизира дали мъжът ще се самоубеди, че се е случил в действителност.

„ Разговарях с един от вашите синове и една от дъщерите ви и тематики споделиха за нещо, което случило – споделя той на Инграм пред служителите на реда. Офши към момента не се е бил срещнал с дъщерите. – Става дума за времето, когато сте ги карали да вършат секс между тях, а вие сте гледали. Това помните ли го? “

Първоначално Инграм още веднъж отхвърля. След настойчивостта на Офши, и след подаването на няколко елементи за мястото и интервала на действието, подправеният сюжет внезапно се трансформира в действителност за бащата. На идващия ден Инграм дава детайлно самопризнание на 3 страници, включващо и фиктивен разговор. Когато му оповестяват, че е признал за нещо, което Офши е съчинил, бащата споделя – „ за мен това е толкоз действително, колкото и всичко останало. “

След като Офши се среща със брачната половинка и дъщерите на Инграм, той съумява да извлече информация за сатанистките ритуали от по-малкото момиче, което до този миг не е говорило за тях. Санди, брачната половинка на Инграм, стартира също да си „ спомня “ за събитията с помощта на помощта на пастора, който ѝ споделя за малтретирането. Тя обаче признава на Офши, че съгласно нея това не са „ естествени “ мемоари.

„ Има неща, за които си припомням – да вземем за пример празненства за рождени дни и какъв брой огромни са били децата в тази съответна година – споделя Санди. – Впоследствие обаче идват нещата, за които си припомням след това – те се разграничават от останалите ми мемоари “.

Тя не се майтапи. Нейните нови „ мемоари “ включват случаи на сатанистки обред, по време на който е била вързана за дърво, за книга, която стартира да кърви, а кръвта тече нагоре – на инат на гравитацията – и покрива един от сатанистите.

Инграм обаче по този начин и не трансформира показанията си, макар настояването на Офши и макар обстоятелството, че изказванията на Ерика не са подкрепени от доказателства. Той е наказан на 20 години затвор за обезчестяване.

В деня, в който Инграм се признава публично за отговорен, неговият юрист Гари Пребъл споделя на фамилията: „ Мисля, че след пет години семейство Инграм ще се разсъни и ще осъзнае, че нищо от това не се е случило “.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР