Спомените на Александър Малинов, Никола Мушанов, Михаил Сарафов, Иван Салабашев,

...
Спомените на Александър Малинов, Никола Мушанов, Михаил Сарафов, Иван Салабашев,
Коментари Харесай

Изложба в Русе представя малко известни факти около Независимостта на България

Спомените на Александър Малинов, Никола Мушанов, Михаил Сарафов, Иван Салабашев, Григор Начович и Константин Хаджикалчов за оповестяването на Независимостта на България са дребна част от галерия, проведена от регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и шефа на Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “ Теодора Евтимова.

Експозицията бе открита по-рано през днешния ден и ще може да бъде прегледана доникъде на октомври. Изложбата показва близо 60 документа, отдадени на 114-ата годишнина от Независимостта на България. Сред тях са фотография на Фердинанд І с Мария Луиза в интервала от към 1891 година и пощенска картичка, издание на Д. Вареано & Со – Русе. Последната съдържа обръщение за честита нова година, само че не може да се каже по кое време тъкмо е издадена. Знае се, че е изпратена от Разград през 1912-а. Няма по какъв начин да бъде пропуснат и брой 208 на Държавен вестник от 22-и септември 1908-а, в който е публично разгласен Манифеста за Независимостта. Вниманието на посетителите бе привлечено и от книга за Георги Шагунов, който е създател на текста и композитор на единствения химн за Независимостта, основан в България. Интересен факт е, че химнът е основан по собственоръчно написани думи – незабавно след приемане на депеша за провъзгласяването на Царство България.

Освен непредставяни досега документи и фотоси, експозицията демонстрира и модерни исторически проучвания. Още за откриването на изложбата пристигнаха десетки русенци, измежду които доста възпитаници и младежи. „ Аз и екипът ми ще продължим да работим за реализирането на повече сходни събития, които на първо място да са от изгода за младежите в района и за всеки, който желае да се обогати душевно “, съобщи Станев.

На събитието участва и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Припомняме, че за България освобождението от оковите на Берлинския контракт става допустимо през 1908-а. Правителството на демократите преценя, че решителният миг е настъпил. Независимостта на България е оповестена тържествено на 22 септември 1908 година в църквата „ Св. 40 мъченици “ във Велико Търново. Княз Фердинанд I приема купата цар на българите. Страната де юре става суверенна и се издига в царство. С провъзгласяването на Независимостта българската страна се изравнява със своите съседи – Румъния и Сърбия. Извоюва и забележителна преднина в напъните за равноправно отнасяне в интернационалните връзки. Укрепват се позициите на монархическия институт. Провъзгласяването и признаването на независимостта на България е акт с прогресивно историческо значение за развиването на България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР