Споменават се имена на магистрати и полицаи, за да изглеждат

...
Споменават се имена на магистрати и полицаи, за да изглеждат
Коментари Харесай

Хакери разпращат фалшиви призовки

Споменават се имена на магистрати и служители на реда, с цел да наподобяват достоверни. Този тип измами работят още от 2021 година

Една от подправените призовки е засечена през ноември предходната година. Използвани са отличителни знаци на полицията, както и подправен автограф на шефа на Националната полиция. Измамниците заплашват даже с арест.

В случая хакерите попадат на жена, която работи като преподавател. Оказва се, че на компютърът ѝ е имало записи с възпитаници, които са направени автоматизирано от системата, употребена по време на отдалеченото образование, а през лятото дамата изгубила персоналния си преносим компютър във влака София-Бургас. Мисълта, че някой може да е злоупотребил с данните от компютъра изплашила още повече набелязаната жертва.

Последвала преписка сред двете страни. Представящите се за служители на реда обяснили, че наказването е до 2 години затвор и санкция сред 700 000 и 900 000 лв.. Случаят обаче можел да се реши и по различен метод, без последствия - посредством извънсъдебно съглашение, при което поискали 19 500 лв..

" Това не е документ, който е публикуван от ГДНП и българските правоохранителни органи. Това е нещо, което не поражда никакви правни последствия. Това значително основава една неуравновесеност сред хората. Текстовете от Наказателен кодекс, които са изписани вътре в тази призовка не подхождат на закононарушенията, които са визирани в Наказателния кодекс на Република България ", съобщи основен комисар Атанас Илков - шеф на ГДНП.

Подобни измами са засечени още в края на 2021 година Тогава от киберотдела на ГДБОП откриват, че акаунтът, от който се изпращат призовките, се намира отвън територията на България и Европейски Съюз. Той е бил блокиран, само че физическият причинител не е бил открит.

" Няма съответна организация. Хакерите избират на инцидентен принцип хиляди имейли. Има специфични листи с компрометирани бази данни. Изваждат единствено българските имейли. Разпращат десетки хиляди имейли с сходен текст, като се надяват някой да клъвне ", съобщи Владимир Димитров - шеф на звено „ Киберпрестъпност " ГДБОП.

Увеличават се и случаите, свързани с замяна на банкови сметки при междуфирмена преписка. Най-актуалната машинация сега са клопките за удвояване и утрояване на криптовалути посредством медиатори. Целта е жертвите да влагат в платформи, които най-после се оказват подправени и изчезват.

Практиката демонстрира, че до арести и съд се стига рядко. Причината - в множеството случаи хакерите работят от страни отвън Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР