СподелиЗадълбочаваща се криза на доверието по вертикала и хоризонтала към

...
СподелиЗадълбочаваща се криза на доверието по вертикала и хоризонтала към
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: При избори за парламент сега, подредбата на политическите формации ще бъде същата

Сподели
Задълбочаваща се рецесия на доверието по вертикала и хоризонтала към всички институции, политически водачи и партии регистрира последното изследване на „ Алфа рисърч “ за ноември.

Проучването не демонстрира и изненада в електоралните настройки, в случай че в този момент имаше парламентарни избори – подредбата на политическите обединения остава същата и изненади няма – води ГЕРБ, следват ПП-ДБ, „ Възраждане “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Кабинетът резервира нивото на доверие от месец юни – 21% позитивни оценки, само че при 46% негативни, което е растеж от близо 10 на 100.

Малко по-високо е доверието към премиера Николай Денков – 25% позитивни при 39% негативни оценки, само че също с отрицателен процес. Както министър председателят, по този начин и кабинетът са в неизгодната обстановка да се поддържат единствено от симпатизантите на Демократична България и Политическа партия (между 65% и 70% от тях), само че не и от тези на не-коалиционния им сътрудник ГЕРБ (25% позитивни при 39% негативни отзиви за кабинета), сочи изводът от допитването.

На този декор упованията на болшинството българи са за продължаващи спорове и несъгласия вътре сред ръководещите, за влошаваща се икономическа обстановка през идната година, само че без изясненост за нова политическа настройка. 39% са на мнение, че най-силните конфликти сред ръководещите ще са във връзка на бюджета, а съгласно 22.5% – по горивата и енергетиката (цени, дерогацията за Лукойл, таксите за транспорт на газ, въглищните централи и пр.) Макар и с по-слаба активност, несъгласия се чакат и по кадровите назначения в разнообразни сфери (16.5%), конституционната промяна (12%), контрола над службите за сигурност (10 на сто), регистрират от „ Алфа рисърч “.

Относно най-горещата политическа мистерия – ще се случи ли и по какъв начин ексцентричното решение с ротацията на министър председателите, всеки втори българин (49.7%) чака дружно с ротацията на министър председателите, да се извърши и по-сериозен ремонт на кабинета. 31% чакат единствено премиерска рокада, без други лични промени, а едвам 19 на 100 са на мнение, че държавното управление ще падне и ще се върви непосредствено към предварителни избори.

С 8% доверие Народното събрание не съумява да обърне наклонността и остава закотвен към дъното на публичните оценки. С % по-ниско (6.9%) е доверието към изпълняващия длъжността основен прокурор Б. Сарафов. Съдът резервира 13% утвърждение, само че негативните оценки към него се покачват от 38 до 48 на 100. Рязко се усилват и сериозните оценки за активността на полицията – 12% растеж на негативните отзиви при 10 процентни пункта спад на позитивните. Като резултат, недоверието към полицията също стартира отчетливо да господства (37% негативни против 20% положителни). Различни фактори могат да способстват за този отрицателен процес, само че измежду тях несъмнено са и дейностите й при митинга против управлението на БФС. Ако в страната отрицателните отзиви за полицията варират сред 27 и 32 на 100, то в столицата те доближават 50 на 100.

От институциите само президентът Румен Радев съумява да резервира позитивния си рейтинг, който в интервала на деяние на неговите служебни държавни управления, също беше поел надолу. Към момента той се употребява с утвърждението на 38% от българите (ръст от 5 на 100 по отношение на юни), неодобрението остава 32%. Най-критични към него са симпатизантите на ГЕРБ и Демократична България, останалите показват по-позитивни, или спорни оценки. Отрицателната оценка към полицията пък надвишава позитивната – тя е 34.7%, против 22% позитивна и за 43.3 на 100 от хората оценката е нито позитивна, нито негативна.

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов понася релативно най-малки вреди – 2% спад в персоналния му рейтинг, при опазване равнището на негативните оценки (19% положителни против 54% негативни). Ползва се с доверието на три четвърти от актуалните гласоподаватели на ГЕРБ. Съпредседателите на Политическа партия – Кирил Петков и Асен Василев също губят по към 2% поддръжка (падайки до 14%), само че при тях се следи важен растеж на отрицателните оценки (до 61-64%). Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов резервира поддръжката си от 16 на 100, само че също усилва отрицателните оценки – от 46% на 52%. Без смяна в рейтинга си, само че и без растеж в поддръжката на фона на конфликтите в ръководещото болшинство, остават Костадин Костадинов (16%: 55%), Корнелия Нинова (13%: 53%), Слави Трифонов (13%: 50%). Всички тези партийни водачи се употребяват с утвърждението на не повече от 60 до 65 на 100 от актуалните им симпатизанти, което приказва за възходящо съмнение даже измежду част от досегашните им лоялни гласоподаватели.

Един от най-интересните проблеми, които обрисува актуалното изследване, е оценката за водачите на Движение за права и свободи.  Ахмед Доган се употребява с утвърждението на 12% на българските жители, при 60% отрицание. Делян Пеевски – с 6% утвърждение, 70% – отрицание. При А. Доган, както и при останалите партийни водачи, поддръжката идва главно от вътрешно-партийните среди (61%). Д. Пеевски обаче получава от тях 26% утвърждение против 27% отрицание и 47% неутрални оценки.

Намалява делът на искащите да гласоподават на възможни избори (до 36%) и респективно, спада поддръжката за всички съществени партии. Електоралните желания на твърдо решилите да гласоподават демонстрират лека преднина за ГЕРБ (21.9%) пред ПП-ДБ (17.8%), Възраждане (12.2%), Движение за права и свободи (10.8%), Българска социалистическа партия (9.6%), Има Такъв Народ (4.9%). Всеки четвърти интервюиран обаче не е сигурен, че до едни възможни избори ще повтори настоящия си избор. Това удостоверява наклонността от локалните избори за ерозия даже на твърдите ядра, която по всяка възможност ще се задълбочава.

*Регулярният мониторинг на публичните настройки е извършен в интервала 22-30 ноември 2023г. измежду представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, интервюирани по домовете им посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Реализирано е със лични средства на социологическата организация.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР