СподелиВойната която Русия започна в Украйна навлезе в третата си

...
СподелиВойната която Русия започна в Украйна навлезе в третата си
Коментари Харесай

Две години от войната в Украйна: Как се разви конфликтът?

Сподели
Войната която Русия стартира в Украйна навлезе в третата си година през днешния ден. Това отбелязва тъмен крайъгълен камък в спора, за който Организация на обединените нации предизвести, че ще окаже мощно влияние на бъдещите генерации. През 2024 се навършват и 10 години, откогато Москва нелегално анексира Крим и сложи началото на спора в Източна Украйна.

От 24 февруари 2022 година войната в Украйна е лишила живота на минимум 10 582 цивилни, измежду които 5017 мъже, 3093 дами и 587 деца, съгласно последните данни на Организация на обединените нации, оповестени тази седмица. Броят на ранените е минимум 19 875, в това число 6524 мъже, 4546 дами и 1298 деца, само че действителните числа евентуално са доста по-високи. Почти 6,5 милиона украинци са потърсили леговище в международен мащаб, а още към 3,7 милиона са се разселили вътре в страната.

По всички оценки вероятностите за мир остават неразбираеми за момента. Киев желае Москва да се откаже от всичките си териториални искания, да изтегли силите си от украинска територия и да даде финансова отплата за нанесените вреди. Москва, въпреки това, упорства Украйна да отсрочи закона, забраняващ договарянията с Русия, и желае тя да се върне към своя безпристрастен, самостоятелен и неядреен статут, както и да подсигурява правата и свободите на своите рускоговорящи жители.

Няколко основни случая и стратегически обрати белязаха последните 24 месеца. Ето някои от тях:
ВСИЧКО ЗАПОЧНА СЪС СПЕЦИАЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ
Руският президент Владимир Путин разгласи началото на „ специфична военна интервенция “ в Украйна на 24 февруари 2022 година, три дни откакто разгласи, че Москва ще признае Донецка и Луганска области на Украйна за самостоятелни страни.

Глобалният отговор на изказването на Путин беше извънредно отрицателен, а множеството западни страни постановиха първите от доста наказания за Русия.

Руските сухопътни войски навлязоха бързо в страната и в рамките единствено на няколко седмици направляваха огромни региони на Украйна и напреднаха до предградията на столицата Киев. Имаше яростни конфликти в Ирпин и Буча, а президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Русия в осъществяване на военни закононарушения.

Руските сили бомбардираха Харков и превзеха територия на изток и юг до Херсон и обкръжиха и пристанищния град Мариупол.

Но се натъкнаха на доста мощна украинска опозиция съвсем на всички места и се сблъскаха със съществени логистични проблеми и зле стимулирани съветски войски, страдащи от дефицит на храна, вода и муниции.
КОНТРОЛ НАД АЕЦ „ ЗАПОРОЖИЕ “
На 4 март 2022г. съветските сили поеха надзор над Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Оттогава Москва и Киев постоянно се упрекват взаимно в обстрел на централата и покрайнините й, разпалвайки страховете от нуклеарна злополука.
ЗЪРНЕНАТА СДЕЛКА
Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна реализираха съглашение в Истанбул на 22 юли 2022г. за обновяване на износа на украинско зърно от три украински пристанища. Той,  бе спрян поради войната. Съгласно договорката беше основан координационен център, който да прави взаимни инспекции на входовете и изходите на пристанищата и да подсигурява сигурността на маршрутите. Сделката, в началото беше избрана за интервал от 120 дни, само че бе подновявана няколко пъти, преди Русия в последна сметка да се отдръпна през юли 2023 година
ЧАСТИЧНА МОБИЛИЗАЦИЯ В РУСИЯ
На 21 септември 2022г.  Путин подреди частична готовност в страната за първи път от Втората международна война. 300 000 руснаци на възраст сред 18 и 50 години бяха призовани за военна работа.
АНЕКСИРАНЕ НА УКРАИНСКИ РЕГИОНИ
Путин разгласи едностранно анексирането на четири украински области – Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон на 30 септември 2022г. Това се случи, откакто проруските управляващи организираха съмнителни референдуми в посочените райони.

Международната общественост, в това число Турция, Съединени американски щати и няколко европейски страни, осъдиха референдумите и отхвърлиха да признаят тяхната годност.

В отговор украинският президент Зеленски подписа декрет, с който афишира анексирането на четирите района от Русия, както и анексирането на Крим през 2014 година за оскъдни.
ВЗРИВЪТ НАД КРИМСКИЯ (КЕРЧЕНСКИЯ) МОСТ
На 8 октомври 2022г. мощна детонация повреди Кримския (Керченския) мост, който е основен проход, свързващ Русия и Крим. Най-малко трима души бяха убити при детонацията, която Путин разгласи за „ терористична офанзива “, осъществена от украинското разузнаване. Киев удостовери тези изказвания 10 месеца по-късно.

 Керченски мост
ИЗТЕГЛЯНЕ НА РУСИЯ ОТ ХЕРСОН
Руските сили поеха контрола над региона при започване на март, като Херсон беше единственото място, където те откриха наличие на западния бряг на реката. На 2 март съветското министерство на защитата съобщи, че градът е под цялостен съветски надзор.

До 15 март Москва разгласи, че целият район е високомерен.

На 10 юли Украйна прикани цивилните в региона на Херсон да се изтеглят преди планувано контранастъпление.

Украинските сили съумяха да пробият фронтовите линии на Русия, насочвайки се към съветски наземни информационни линии, хранилища за муниции и военни и транспортни средства. Те реализираха и няколко триумфа на основни места на западния бряг на река Днепър, като повредиха два моста и се провалиха опитите на Русия да поддържа доставки посредством шлеп и ферибот.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи на 9 ноември, че страната му ще изтегли войските си от южния украински град Херсон. Решението е взето, с цел да се спасят животите на съветските бойци в лицето на украинската контраатака и компликациите да поддържат отворени линиите за доставки към стратегическия град.
ЗЕЛЕНСКИ ПОСЕТИ Съединени американски щати
На 21 декември 2022г. Зеленски посети Белия дом, първото му задгранично пътешестване от началото на войната, за значими диалози с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и висши американски чиновници.

По време на визитата администрацията на Байдън разгласи прехвърлянето на първата система за противовъздушна защита „ Пейтриът “ на Украйна като част от нов пакет от военна помощ на стойност 1,85 милиарда $.
ДРОНОВЕ НАД КРЕМЪЛ
На 3 май 2023 година Москва съобщи, че е свалила два украински дрона над резиденцията на Путин в Кремъл, наричайки това „ терористичен “ скрит план за убийството на съветския президент.

Зеленски изрично отхвърли каквото и да е присъединяване, наблягайки, че фокусът на Украйна е върху възобновяване на личните й територии, а не върху нахлуване над непознати страни.
БИТКАТА ЗА БАХМУТ
На 21 май 2023г. Русия разгласи цялостен надзор над град Бахмут, значим транспортен и логистичен център в региона на Донецк, който се намира в най-вече рускоезичния индустриализиран район Донбас.

Зеленски и други украински публични лица в началото отхвърлиха изказванията на Русия, само че на 30 май украинският боен представител Сергей Череватий призна, че градът е под съветски надзор.
„ УКРАИНСКА ДИВЕРСИОННА ГРУПА “ В БЕЛГОРОД
Губернаторът на съветската Белгородска област съобщи на 22 май 2023г., че „ украинска диверсионна група “ е навлязла в региона. Русия твърди, че Украйна е подхванала поредност от офанзиви против граничните райони на Русия, изключително Брянск и Белгород, в това число удари с дронове и артилерия и набези от паравоенни групи.
ЯДРЕН ПАКТ МЕЖДУ РУСИЯ И БЕЛАРУС
На 25 май Русия и Беларус подписаха съглашение за разполагане на съветско нуклеарно оръжие в Беларус. Споразумението прецизира изискванията за запазване на това оръжие в особено предопределено за това оборудване. Москва заяви, че решението е взето в отговор на „ извънредно внезапната ескалация и интензивността на взаимните нуклеарни задачи на НАТО “.
ЕКСПЛОЗИЯ НА ЯЗОВИР КАХОВКА
Русия и Украйна се упрекнаха взаимно за взривяването на язовир Каховка на 6 юни 2023г. Той наводни близките региони и принуди хиляди хора да изоставен домовете си.

Москва упрекна Украйна, че се пробва да прекъсне прясната вода на Крим. А Киев твърди, че Русия е взривила язовира, с цел да забави предстоящата украинска контраатака.
УКРАИНСКАТА КОНТРАОФНАЗИВА
На 10 юни Зеленски разгласи, че Украйна е почнала контраатака. През ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Украйна е съумяла да възвърне половината от завзетите от Русия земи и това е огромна победа. По неговите думи украинските войски нанасят обилни провали на съветските сили.

 Контраофанзива Украйна

 Контраофанзива Украйна
БУНТЪТ НА ВАГНЕР И СМЪРТТА НА ПРИГОЖИН
На 23 юни 2023 година съветската частна военна компания „ Вагнер “ влиза във въоръжен спор с съветската войска след възходящо напрежение сред нейния водач Евгений Пригожин и съветското министерство на защитата. Пригожин упрекна съветския министър на защитата Сергей Шойгу за неуспехите и жертвите на армията и го упрекна, че води войната в интерес на съветските елити. Вагнер завладяват Ростов на Дон с неговия основен боен щаб и последователно напредват към Воронеж в посока Москва.

В отговор Федералната работа за сигурност (ФСБ) образува наказателно дело против Пригожин за „ подстрекателство към въоръжен протест “. В телевизионно послание президентът Владимир Путин назовава дейностите на Вагнер държавна измяна и се зарича да потуши протеста.

След договорка с Александър Лукашенко, Пригожин подрежда на войските си, които се намират на към 200 километра от Москва да се върнат. Обвинението в държавна измяна е снето, което разреши на хората от Вагнер да се реалокират в Беларус.

На 23 август, тъкмо два месеца след протеста, Пригожин умира в самолетна злополука в Русия. Шефът на Вагнер и още девет души, в това число съоснователят на групата Дмитрий Уткин, са на борда на частен аероплан, който се разрушава в региона на Твер, северно от Москва.
ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА
На 8 юли президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че Съединени американски щати са почнали доставки на касетъчни муниции за Украйна заради липса на стандартни снаряди, наричайки това „ краткотрайна мярка “.

На 6 септември Съединени американски щати разкриха още един пакет от военна помощ на стойност 175 милиона $ за Украйна, който включва снаряди с обеднен уран.

Украйна получи ракети Storm Shadow и SCALP от западните съдружници с обхват на прицел от над 800 километра, принуждавайки Русия да изтегли своите военни кораби от пристанището на Севастопол.
ВОЙНАТА НА ИЗРАЕЛ В ГАЗА
От 7 октомври войната в Газа накара западната финансова и военна помощ, предопределена за Украйна, да бъде пренасочена към Израел. Конфликтът в Украйна избледня на назад във времето, изключително във връзка с световното медийно отразяване и политическо внимание, откогато Израел стартира войната си против обсадения палестински анклав.
СМЯНА НА ВИСШИ КОМАНДИРИ В УКРАЙНА
На 7 февруари 2024 година Зеленски освободи от служба главнокомандващия на Украйна Валерий Залужний. Този ход беше необятно предстоящ, защото се смяташе, че Залужни е виновен за незадоволително сполучливата контраатака на Украйна през 2023 година и се подозира, че има президентски упоритости. Той беше сменен от Александър Сирски, който преди този момент беше пълководец на украинските сухопътни сили.
БИТКАТА ЗА АВДЕЕВКА
На 17 февруари Сирски подреди на украинските сили да се отдръпват от Авдеевка, след четиримесечни яростни боеве против съветските сили.

Силно укрепената с тунели и бетонни фортификации Авдеевка се намира в покрайнините на Донецк, административния център на едноименната област, която е отчасти окупирана от съветските сили. Може да се окаже, че завладяването на Авдеевка идва тъкмо в точния момент за Русия и ще ѝ послужи като плацдарм за окончателното завладяване на цялата Донецка област.
КАКВО ПРЕДСТОИ
След първичното обезсърчение от съветското настъпление преди две години, последвано от огромни очаквания за бърз поврат, обстоятелствата на фронтовата линия в този момент навеждат на мисълта за година на застоялост.

Украинските бойци са изтощени и не им доближават артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна защита (ПВО). Те към момента не са получили оръжейни системи, изтребителите Ф-16 или създаваните в Съединени американски щати армейски тактически ракетни системи „ АТАКСМ МГМ-140 “.

„ Тази година ще бъде „ година на възобновяване и подготовка и за двете страни на спора, сходна на 1916 и на 1941-1942 година “, съобщи пенсиониралият се предходната година генерал-лейтенант Марк Тис, някогашен заместник-командир на въоръжените сили на Белгия пред „ Политико “.

Настроенията в Украйна са мрачни, написа още в материала на „ Политико “, което съгласно изданието се е видяло по време на скорошната Мюнхенска конференция за сигурност, където миналогодишният оптимизъм по отношение на сполучливата контраатака е сменен с горчив скептицизъм.

За ген. Бен Ходжис, някогашния командващ на силите на Съединени американски щати в Европа, фактът, че Украйна продължава да поддържа жизнеспособна защита и че остава непреклонна, е мотив за оптимизъм.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР