СподелиВ началото на седмицата председателят на ЕК Урсула фон дер

...
СподелиВ началото на седмицата председателят на ЕК Урсула фон дер
Коментари Харесай

Оттеглянето на спорния закон за пестицидите: Първото поражение за Зелената сделка

Сподели
В началото на седмицата ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще отдръпна противоречивия закон за пестицидите след всеобщи митинги на фермерите  в редица страни. Законът имаше за цел да понижи използването на пестициди в Европейския съюз, а отдръпването му ще означи първото проваляне за Зелената договорка.

Така нареченият Регламент за стабилно потребление (SUR) беше показан за първи път през юни 2022 година с амбициозната цел да се понижи на половина използването на пестициди до 2030 година Той планува цялостна възбрана на тези артикули в чувствителни зони, като градските зелени площи и местата, включени в Натура 2000, като предизвиква потреблението на други възможности с по-нисък риск за хората и природата.

Химическите пестициди, употребявани за поддържане на добивите, се смятат за главен източник на замърсяване и са свързани със загубата на биологичното многообразие, неприятното качество на водата, деградиралите почви, устойчивостта на вредители на растенията и са причинители на хронични болести.

Регламентът (SUR) се оказа в различие от самото си основаване и стана обект на гневно лобиране от страна на селскостопанския бранш. Миналата година той беше отритнат от Европейския парламент с 299 гласа „ за “, 207 „ срещу “ и 121 „ въздържали се “, а сега е затънал в политически договаряния сред държавите-членки. Това демонстрира нежеланието да бъде прокаран до финалната линия.

„ Комисията предложи SUR с достойната цел да понижи рисковете от химически артикули за растителна отбрана. Но предлагането SUR се трансформира в знак на поляризация и то беше отхвърлено от Европейския парламент. Вече няма прогрес и в Съвета. Ето за какво ще предложа на колегията да отдръпна това предложение “, сподели фон дер Лайен във вторник, говорейки пред Екологичен потенциал в Страсбург.

Оттеглянето на оферти закон не е неотложно. Той към момента би трябвало да бъде утвърден – развой, който се чака да бъде финализиран през идващите седмици.

Въпреки новината фон дер Лайен акцентира, че въпросът за регулирането на пестицидите остава на дневен ред и може да бъде предмет на „ ново, доста по-зряло предложение “, само че най-вероятно това ще бъде задача на идната Комисия.
Екологичните организации разкритикуваха решението
То изплаши екологичните групи, които се притесняват, че Зелената договорка на фон дер Лайен се разпада на фона на консерваторите и популистка реакция в навечерието на изборите за Екологичен потенциал през юни. Екологичните организации предизвестиха, че рисковите резултати, породени от пестицидите, би трябвало да бъдат прегледани посредством законово обвързващи цели.

На 26 февруари Европейският парламент би трябвало да организира окончателното гласоподаване в Екологичен потенциал на Закон за възобновяване на природата, предопределен да приложи тактиката за биоразнообразието и обсъждан от природозащитниците като друга значима част от законодателството на Зелената договорка, която до момента оцелява на косъм от съпротивата на ЕНП и нейните съдружници. Лидерът на дясноцентристката група Манфред Вебер благодари на фон дер Лайен за анулацията на предлагането за пестицидите.

Също на 26 февруари министрите на земеделието би трябвало да се съберат в Брюксел за среща на върха на Съвета на Европейски Съюз, където фон дер Лайен даде обещание настояща информация за това по какъв начин Комисията възнамерява да отговори на опасенията на фермерите.
Фермерските митинги, които доведоха до решението на фон дер Лайен
Решението на Фон дер Лайен идва на фона на растящото неодобрение против Европейската зелена договорка и всеобщите митинги на ядосани фермери, които, наред с други недоволства, се оплакват и от тежестта, основана от регулирането на околната среда.

Протестите на фермерите в страни като Франция, Германия, Белгия, Холандия, Полша и Гърция, се разпространиха тази седмица в Испания и Италия.Миналата седмица, в отговор на митингите, Европейски Съюз разгласи проекти за ограничение на украинските артикули, влизащи в Европейски Съюз, и отсрочи разпоредбите за заделяне на повече земя за поощряване на здравето на почвата и поощряване на биоразнообразието.

Протестите продължиха да се популяризират и във вторник.В Испания хиляди фермери проведоха поредност от неофициални митинги, блокирайки основни пътища в страната.Сред табелите, показани от тракторите, имаше една, която гласеше: „ Нашият край значи вашият апетит! “Демонстрации блокираха пътища в районите на Мадрид, Каталуния, Андалусия, Валенсия, Ла Риоха и Кастилия. Блокирано беше и пристанището на Малага. Беше възпрепятстван достъпа до огромен пазар на едро във Валядолид.

Гръцките фермери също обявиха, че ще блокират автомагистрали и ще пътуват до столицата Атина с тракторите си, откакто десетки фермерски обединения  започнаха съгласувани дейности на среща в град Лариса.

В Италия фермери от селскостопански райони, протестиращи против бюрокрацията и евтиния импорт отвън Европейски Съюз, се събраха в Рим с трактор, развяващи италианския байрак и банери с лозунги, гласящи „ Без фермери, без храна “.

Фермерите настояват, че са изправени пред стихия от провокации, в това число намаляващите цени на продуктите, възходящите разноски за сила, повишаването торовете и превоза, евтиният задграничен импорт, напън от търговците на дребно и несъразмерните европейски и национални разпореждания.

Отделните държави-членки също започнаха стъпки, с цел да успокоят ядосаните фермери. Германия премисля проектите си за понижаване на дотациите за дизел, а Франция съобщи, че анулира плануваното нарастване на налога върху дизела и даде обещание над 400 милиона евро помощи.

Източник: Евронюз, Политико, Гардиън

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР