СподелиСъветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно

...
СподелиСъветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за спиране на огъня в ивицата Газа

Сподели
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, призоваваща за „ неотложно преустановяване на огъня “ в Газа за свещения мюсюлмански месец рамазан, съобщи ДПА.

Това е първата резолюция на Съвета, призната след близо шест месеца война в линията Газа.

Най-мощният орган на Организация на обединените нации изрази „ дълбока угриженост по отношение на пагубната филантропична обстановка в линията Газа “.

Той също по този начин упорства за неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници, държани от палестинската формация „ Хамас “, написа Българска телеграфна агенция.

Съединените щати, които имат право на несъгласие, се въздържаха от гласуването в понеделник, като по този метод дадоха опция резолюцията да бъде призната.

Останалите 14 членове на Съвета за сигурност гласоподаваха „ за “.

Резолюцията, която е обвързваща според интернационалното право, в допълнение ускорява интернационалния напън върху страните в спора, а точно Израел и „ Хамас “.

Не е ясно обаче доколко резолюцията ще окаже въздействие върху решенията, взети от израелското държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху или от „ Хамас “ по отношение на по-нататъшния ход на войната.

Непосредствено преди гласуването Нетаняху заплаши да анулира плануваното скоро пътешестване на двама от неговите пратеници до Вашингтон, в случай че Съединени американски щати не употребяват правото си на несъгласие, с цел да попречат на резолюцията.

Досегашните старания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да призове за прекъсване на огъня бяха несполучливи, главно поради съпротивата на Съединени американски щати, които имат право на несъгласие.

Като непосредствен съдружник на Израел, Вашингтон се опълчва на прекъсването на огъня след началото на войната през октомври предходната година и наложи несъгласие на три други резолюции. В най-хубавия случай представителите на Съединени американски щати приканиха за по-краткотрайно „ преустановяване на огъня “.

Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветстваха резолюцията.

Поздравявам гласуването през днешния ден, предходната седмица Европейският съвет единомислещо прикани за незабавна филантропична пауза, водеща до трайно преустановяване на огъня, абсолютно освобождение на всички заложници и даване на филантропична помощ, означи Мишел в „ Екс “.

Изпълнението на тази резолюция е жизненоважно за отбраната на всички цивилни, добавя в същата обществена мрежа Фон дер Лайен.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбелязва на собствен ред, че прекъсването на огъня би трябвало незабавно да бъде приложено и че се чака да настъпи по време на Рамазан. Той показва нуждата от разширение на потока от помощ за цивилните.

“Хамас “ също приветства резолюцията на Организация на обединените нации.

В него „ Хамас “ удостовери готовността си за незабавна замяна на пандизчии против заложници.

Резолюцията на Съвета за сигурност, която беше призната по-рано през днешния ден, „ би трябвало да бъде повратна точка “ за слагане на завършек на „ мъката “ на популацията на линията Газа, прикани палестинският непрекъснат представител в Организация на обединените нации, съобщи Франс прес.

„ Приветстваме единството ви в апела за неотложно прекъсване на огъня(…) Това би трябвало да бъде повратна точка. Тя би трябвало да избави животи. Тя би трябвало да бъде сигнал за завършек на тази офанзива от жестокости срещи нашия народ “, сподели Риян Мансур.

Резолюцията на Съвета за сигурност одобри резолюцията по-рано през днешния ден с 14 гласа „ за “. Съединени американски щати, които имат право на несъгласие, гласоподаваха с „ въздържал се “, с което разрешиха документът да бъде утвърден.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР