СподелиПрез следващото десетилетие около 300 милиона души в Китай, които

...
СподелиПрез следващото десетилетие около 300 милиона души в Китай, които
Коментари Харесай

Близо 300 млн. души в Китай очакват да бъдат пенсионирани, това може да изправи страната пред крах

Сподели
През идващото десетилетие към 300 милиона души в Китай, които сега са на възраст сред 50 и 60 години, ще изоставен работа и ще бъдат пенсионирани. Това е най-голямата възрастова група в страната, която като бройна популацията се равнява почти на това на Съединени американски щати. 

С бързия стопански напредък на страната младите напущат дребните градове и селата в търсене на работа, като по този метод оставят родителите си да се грижат сами, показва репортаж на BBC.

В същото време пенсионният фонд може да изчерпа парите си до 2035 година, съгласно държавната китайска академия на науките. Това беше прогноза за 2019 година, преди локдауна поради Ковид-19, която засегна прекомерно мъчно стопанската система на Китай.

За да избегне усложненията, Китай може да бъде заставен да увеличи възрастта на пенсиониране, което от години стои на масата с нерешените проблеми.

Страната има една от най-ниските възрастови граници за пенсиониране в света – 60 години за мъжете и 50 за работническите дами.

Но икономистите са на мнение, че в случай че проблемите в пенсионната система не бъдат решени, Китай ще се изправи пред сериозна филантропична рецесия след 25 години.

Пенсионният фонд се изтощава, а страната се надпреварва с времето, с цел да сътвори задоволително фондове, тъй че подсигури старините за възходящия брой възрастни хора.

В Китай е постоянно срещано хора в пенсионна възраст да не престават да работят, с цел да могат да се устоят.

Едно възрастно семейство се изхранва с към 20 000 юана (около 5000 лева.) годишно. Според Организация на обединените нации междинната пенсия в Китай през 2020 година е била към 170 юана на месец (около 30 лева).

„ За пет години, в случай че още съм физически здрав, може би ще мога да вървя самичък. Но в случай че съм слаб и безпомощен, тогава може да съм заставен да лежа на легло. Това е. Край. Предполагам, че ще стана товар за децата си. Те ще би трябвало да се грижат за мен “, разяснява пред английския канал 72-годишният Хуанчум Цяо.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР