СподелиПетима българи от организирана престъпна група бяха признати за виновни

...
СподелиПетима българи от организирана престъпна група бяха признати за виновни
Коментари Харесай

Българска банда източила £53,9 млн. чрез измами с помощи във Великобритания. Кои са смелчаците?

Сподели
Петима българи от проведена незаконна група бяха приети за отговорни във Англия по случай, избран от прокуратурата

като най-голямата машинация в Англия и Уелс,

заяви Би Би Си.

В бандата взели участие три дами и двама мъже – всички те от България, които подали
хиляди подправени молби за помощи към системата за Универсален заем
в границите на интервал от четири години и половина.

Всеки един от членовете ѝ по настрана признал пред съд в Лондон, че е откраднал повече от 50 милиона лири.

И петимата са пледирали „ отговорен “ по обвинявания в машинация и са признали и за закононарушения, свързани с пране на пари.

Универсален заем е главната система за обществени помощи във Англия и все още от нея се възползват 5,8 милиона души – както работещи, по този начин и безработни, показва Българска телеграфна агенция, като цитира BBC.

Когато започва през 2013 година, държавното управление твърди, че тя е устроена по този начин, че да

ограничи опциите за измами и неточности.

С разширението на обсега на системата обаче равнищата на машинация се покачват и доближават най-високото си равнище през пандемията, когато са разхлабени разпоредбите, които подаващите молби би трябвало да следват.

Според прокуратурата членовете на бандата – 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева – са подали хиляди подправени молби за помощи, като употребявали информация на същински хора или откраднати самоличности.

Твърденията на прокуратурата бяха подкрепени с редица доказателства, измежду които подправени документи, фиктивни контракти за наем, подправени фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и персонални лекари.

При отменяне на молбите им измамниците опитвали още веднъж и още веднъж, до момента в който реализиран триумф, изясняват от прокуратурата.

Разследване разпознало три „ заводи за помощи “ в регион Уд грийн в Северен Лондон,

от които произхождали многократните подправени молби за помощи. Замесените компании твърдели, че оказват помощ на хора да получат Национален застрахователен номер и помощи, които им се поставят.

Разследващите обаче открили, че след подаване на молби за помощи от тези три източника, средствата оставали в ръцете на проведената незаконна група.

След това парите били изпирани посредством многочислени банкови сметки или били изтегляни в брой. Фалшивите молби били подавани в интервала октомври 2016 година – май 2021 година.
Прокурор от Кралската прокуратура съобщи, че казусът е „ най-мащабното правосъдно гонене за машинация с помощи, обсъждано в миналото в съдилищата в Англия и Уелс “.
„ Обвиняемите заговорничили за осъществяването на машинация в индустриални размери против системата за Универсален заем “, добави той.

Когато членовете на групата били задържани през май 2021 година, били открити стотици подправени или подправени документи, както и пачки пари – някои от тях натъпкани в куфари, автомобил „ Ауди “ и маркови артикули, в това число очила, часовници и сака, уточни прокуратурата. Гюнеш Али избягал в България, откакто бил освободен под гаранция и се наложило да бъде екстрадиран назад във Англия.

Очаква се присъдите на петимата българи да бъдат постановени на 28 май.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР