СподелиОсновните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството

...
СподелиОсновните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството
Коментари Харесай

Правителството в оставка вдигна заплатите на военните и даде близо 300 млн. лв. на общините

Сподели
Основните месечни хонорари на военнослужещите и цивилните чиновници от Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, в това число и на висшите военни учебни заведения, ще бъдат увеличени с най-малко 10%, считано от 1 януари 2024 година

Това стана допустимо, откакто през днешния ден Министерският съвет одобри разпореждане, заяви Министерството на защитата.

С обезпечаването на нарастването на главните хонорари на военнослужещите и цивилните чиновници Министерството на защитата продължава провежданата поредна политика за повишаване на заплатите в системата.

Целта е да бъде понижен съществуващият недостиг от отбранителни качества, изключително във връзка с привличането и задържането на хората в системата на защитата и за превъзмогване на несъответствието в приходите им.

Подобряването на заплащането ще сътвори условия за конкурентност на пазара на труда, като се компенсира изоставането в заплащането от равнищата в частния бранш и ще увеличи привлекателността на военната специалност.

Министерството на защитата продължава да извършва целите си за повишението на обществения статус на хората в защитата посредством осъществяване на съответна обществена политика и политика по приходите, прибавят от ведомството.

Некомплектът на персоналния състав е най-сложният въпрос, който би трябвало да бъде решен, сподели министърът в оставка Тодор Тагарев по-рано тази година, след присъединяване му в годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, на която беше показан разбор на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година

С друго свое разпореждане държавното управление в оставка утвърди 298 258 066 лева по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет и по бюджетите на общините за 2024 година.

Осигуреният финансов запас е за обезпечаването на идни заплащания до края на март по подписани контракти за осъществяване на Инвестиционната стратегия за национални планове, както и за евентуални заплащания до края на месеца по завършили към този момент публични поръчки, по които следва сключването на контракт и заплащане.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година финансовите разноски на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2024-2026 година са изведени в самостоятелен запас в централния бюджет.

Приоритетните планове са по Инвестиционната стратегия за национални планове с планиран проект на разноските за 2024 година.

Предложеният метод дава опция за плановете, които са с подготвеност за незабавна реализация, да получават навреме нужните средства от централния бюджет.

Целта е реализиране на по-добро обмисляне и разходване на финансовите разноски, както и по-висока успеваемост и бистрота при осъществяването на капиталовите стратегии.

Необходимите средства ще се обезпечат за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за тази година.

За 2024 година общият предел на финансовите разноски по консолидираната фискална стратегия е 9 994 003 700 лева, напомня Българска телеграфна агенция. Министърът на районното развиване подписва с кметовете на общините съглашения (със период на осъществяване и въвеждане в употреба до 31 декември 2026 г.) за финансиране на планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на нови и съществуващи улици, тротоари и съоръжения; нови и съществуващи общински пътища; водоснабдителни и канализационни системи, обществена общинска собственост; здания, обществена общинска благосъстоятелност, в които се дават публични услуги; обекти на общинската спортна инфраструктура; благоустройствени градежи и действия в обитаемоте места, в това число площадки, пешеходни и велоалеи, публични паркинги.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР