СподелиНова порция разкрития за корупция в правителството на Виктор Орбан

...
СподелиНова порция разкрития за корупция в правителството на Виктор Орбан
Коментари Харесай

Нов скандал в Унгария: Висши чиновници заличавали веществени доказателства, за да прикрият корупция

Сподели
Нова порция разкрития за корупция в държавното управление на Виктор Орбан разтресе Унгария. Бивш вътрешен човек в държавното управление разгласява аудиозаписи, на които се твърди, че висши държавни чиновници заговорничат за прикриването на корупция.

Правителството на Орбан е под сериозен напън от февруари, когато в Унгария се организираха най-големите митинги от години. Причината тогава беше, че близката до Орбан президентка Каталин Новак помилва човек, изпратен в пандиза за това, че прикривал педофилски закононарушения от шефа на държавно сиропиталище.

Освен президентката Новак в абсурда тогава бе забъркано и името на правосъдната министърка Юдит Варга. Двете бяха принудени да подадат оставка вследствие на публичното отвращение.

Последните разкрития идват от някогашния брачен партньор на Варга – Петер Мадяр. Той твърди, че е бил вътрешен човек в политическите кръгове Варга. Той твърди, че е станал очевидец на съществени нарушавания.

Днес той разгласява във „ Facebook “ и ЮТюб запис, в който гласът на Варга разказва по какъв начин други държавни чиновници са създали по този начин, че от правосъдните протоколи да бъдат заличени доказателства, с цел да прикрият ролята си в корупционни бизнес покупко-продажби.
Те показват на прокурорите какво би трябвало да бъде отстранено “, споделя Варга в записа, който съгласно Мадяр е изработен по време на диалог в жилището им, до момента в който двамата са живеели дружно.
Днес той съобщи записа на прокуратурата в Будапеща, с цел да бъде употребен като доказателство, написа Българска телеграфна агенция.

Последва светкавична реакция от някогашния правосъден министър Варга, която упреква Мадяр в домашно принуждение и твърди, че тези изказвания са направени под напън от него.
„ Казах това, което той искаше да чуе, с цел да мога да се измъкна допустимо най-скоро. В обстановка като тази всеки човек може да каже неща, които не мисли, в положение на заплашване “, написа Варга.
По-късно Мадяр отхвърли тези изказвания в обособен пост във „ Facebook “.

Мадяр стана прочут, когато през февруари даде изявление за известния канал в ЮТюб „ Партизан “, в което упрекна държавното управление в огромни корупционни практики и в потребление на оскърбителен акции за дискредитиране на съперници.

На 15 март Мадяр се обърна към десетки хиляди души в Будапеща и разгласи проектите си за основаване на нова политическа партия, която да оспори 14-годишната хватка на ръководещата партия върху властта като опция на фрагментираната съпротива в Унгария.

Скандалът провокира невиждана политическа рецесия в държавното управление на Орбан, който управлява Унгария от 2010 година насам.

Кабинетът назова Мадяр опортюнист, който се пробва да направи нова кариера след развода си с Варга и загубата на позиции в няколко държавни компании.

Мадяр се разгласи против формалната корупция в Унгария, обвинявайки Орбан, че управлява непотистка система от олигарси, които се обогатяват посредством незаслужено предоставени държавни поръчки.

След като прекара през днешния ден близо четири часа в прокуратурата, Мадяр съобщи пред публицисти, че хипотетичната имитация на доказателства е „ най-големият юридически и политически скандал през последните 30 години “.

В последните си обществени изяви Мадяр взе на прицел по-специално Антал Роган, шеф на канцеларията на Орбан, който дава отговор за държавните връзки, както и за тайните служби на страната.

Огласеният през днешния ден запис демонстрира, че Роган е управлявал напъните за манипулиране на доказателствата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР