СподелиНе е добре дефицитът в бюджета за 2024 година да

...
СподелиНе е добре дефицитът в бюджета за 2024 година да
Коментари Харесай

Юлиан Войнов само за ДЕБАТИ: Не е добре дефицитът в бюджета да бъде прогнозиран на своя максимум

Сподели
Не е добре дефицитът в бюджета за 2024 година да бъде плануван на своя най-много, защото оптимистичните прогнози на Министерството на финансите може и да не се изпълнят.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ икономистът доктор Юлиан Войнов. Неговото име беше спрягано за министър на стопанската система от квотата на ПП-ДБ.

По думите му дебатът за размера на недостига е въз основата на политиките, които се залагат в бюджета.

„ Ние не можем да приказваме за това, че първичният проблем в бюджета е това дали да има недостиг и какъв да бъде той. Въпросът е на каква база се образува този недостиг “, изясни той като добави, че е лява политика

насърчаването на образуване на недостиг за да се подкрепят хората.

„ Да се заплащат помощи, пенсии и да се развиват всевъзможни обществени стратегии, тъй като това е добре за хората и с повече пари те ще се усещат по-богати и стопанската система ще се развива “, изясни икономистът.



Той добави, че приходите в бюджета се базират на допускания и стопански прогнози. Според него развиването на международната и европейската стопански системи не е оптимистично и прогнозите за напредък към този момент са понижени.

По думите на Войнов в такива условия е добре да не се залагат съществени разноски въз основата на упования на доходи, които са изчислени въз основата на по-оптимистични стопански допускания.

„ От тази позиция, в случай че в този момент се тръгне в посока на поощряване на потреблението, за разпределяне посредством преразпределение на доходи и разпределяне на хората – без значение дали посредством увеличение на минималната работна заплата, посредством повишението на пенсиите или посредством други механизми, то има възможност да се стигне до този недостиг, който да надвиши планувания “, изясни той.



По думите му това значи, че не е добре дефицитът да бъде плануван на своя най-много, както е сега в бюджета – 3 %.

„ Защото тази оптимистична прогноза, която е направена от Министерството на финансите за напредък на стопанската система в границите на 3.2 % и за средногодишна инфлация от 4.8 %, е доста евентуално, с възможност над 50%, да не се извърши “, изясни той.

„ По принцип този недостиг, който се залага в бюджета, той не е съдбовен от позиция на това, че може да попречи на България да влезе в еврозоната и да се влезе в някаква дългова серпантина.

Той не е съдбовен, тъй като бюджетите на страната в последните години се вършат с един буфер, който не се афишира публично като подобен. Това е финансовата стратегия, в която в последните близо 10 години, се залагат такива разноски, които в края на годината не се изпълняват…

И когато вие имате за идната година 10 милиарда финансова стратегия и когато не извършите 5 милиарда от тази стратегия, при изискване, че целият ви недостиг е 6 милиарда лева, даже той да бъде надхвърлен, вие имате огромен буфер, с цел да го покриете. Тоест, на вас дефицитът ви няма да бъде някакъв сериозен проблем.

Въпросът е, че вие вместо да стимулирате стопанската система от една страна с финансовата стратегия, която няма да бъде изпълнена, вие насрочвате тези най-производствени средства от бюджета към разноски, които откакто бъдат направени един път като размер – приказваме за настоящи разноски, за пенсии, минимална заплата и така нататък, на идната година, в случай че има някакъв проблем, не можете да намалите тези разноски “, изясни икономистът.



По думите му разноските, които са ориентирани напълно към потреблението, въздействат върху инфлацията.

„ Иначе от управническа позиция, това което се прави, може да има смисъл – да се дадат повече пари на хората. Това е политически допустим ход. В края на краищата въпросът е дали ние се отнасяме отговорно към прогнозите, които вършим, надлежно – към бюджетната рамка, която се създава или произвеждаме някакъв артикул, който има напълно политическо обръщение, без значение по какъв начин това ще се отрази въобще на самите индикатори и на развиването на тези индикатори в бъдеще “, добави Юлиан Войнов.

Цялото изявление четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР