СподелиМинималната стипендия за курсантите от военните училища става 754 лв.,

...
СподелиМинималната стипендия за курсантите от военните училища става 754 лв.,
Коментари Харесай

Парламентът прие единодушно: Минималната стипендия за военните курсанти става 754 лв.

Сподели
Минималната стипендия за курсантите от военните учебни заведения става 754 лева, а оптималната 934 лева (приблизително размерът на минималната работна заплата за 2024 г.).

Това одобриха депутатите на първо четене в измененията в Закона за защитата и въоръжените сили.

Текстовете бяха утвърдени със 155 гласа „ за “, като единствено един гласоподава „ въздържал се “. Те бяха импортирани от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Според измененията курсантите във военни университети ще получават, с изключение на стипендия за притежаваното звание, само че и нов тип стипендия – за подготовка за осъществяване на военна работа като специалност, одобриха на първо четене депутатите.

Към момента курсантите получават съществена стипендия за звание в размер на от 260 до 305 лева, като би трябвало да се има поради, че те нямат правото на спомагателна трудова активност, показват вносителите, напомня Българска телеграфна агенция.

Целта на измененията е повишение на привлекателността на военните специалности.

Предвижда се размерът на новата стипендия да бъде не по-малко от 1,3 от базата за установяване на размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба, която се дефинира годишно със закона за държавния бюджет.

С измененията учащите се във висши военни учебни заведения ще получават кумулативно две стипендии, като за курсант минималната ще стане в размер на 754 лева, а оптималната 934 лева (приблизително размерът на минималната работна заплата за 2024 г.).

За курсант – офицерски претендент I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лева, а оптималната – 1299 лв..

Депутатите утвърдиха на първо четене и законопроект за изменение на Закона за защитата и въоръжените сили, импортиран от Министерския съвет, със 103 гласа „ за “, 35 „ срещу “ и 13 „ въздържал се “.

Сред задачите на измененията са възстановяване на успеваемостта в активността на Съвета по защита посредством усъвършенстване на състава му и обезпечаване на гаранции за компенсиране на всички направени разноски от страна на Министерството на защитата за образованието на военнослужещите посредством вдишване на обвързване от тяхна страна за осъществяване на военна работа за избран интервал от време.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР