СподелиМартин Божанов – Нотариуса е предлагал услугите си и по

...
СподелиМартин Божанов – Нотариуса е предлагал услугите си и по
Коментари Харесай

Нотариуса предложил да „смачка“ делото за източване на „Кремиковци“. Какъв е бил „ценоразписът“?

Сподели
Мартин Божанов – Нотариуса е предложил услугите си и по знаковия развой за източването на „ Кремиковци “ и ЦСКА.

Това твърди Александър Томов, който беше обвиняем по делото за източването на 36 млн. лева от двете организации.

Пред Българска национална телевизия той разкрива и каква била „ офертата “, която получил от брокера в правосъдната система – 300 000 лв..

След убийството на Мартин Божанов Александър Томов разпознал индивида от фотосите.

Оказало, че двамата са се срещали преди повече от 10 години. Нотариусът предложил услугите си малко преди Софийски градски съд да се произнесе по делото за източването на „ Кремиковци “ и ЦСКА от 2008 година

„ Обади ми се един прочут футболист, сподели ми: „ Искат връзка тука “. Това дело може да бъде свалено, смачкано “, съобщи Александър Томов.

Така се стига до среща наоколо до бившето кино „ Изток “.

„ Той се държеше много дискретно, в това време демонстрираше огромно въздействие “, уточни Томов.

„ В началото всичко беше доста благородно, че делото е подправено и те ще оказват помощ да се отстрани. След като стана ясно, че желаят пари спряхме диалога “, изясни предприемачът.

„ Беше казано 300 хиляди. След като реагирах ми се съобщи, че може да се даде задатък и по-късно като има резултат “, добави Томов и изясни, че парите е трябвало да покрият „ разноски по-нагоре “.

След отхвърли да бъдат платени пари Александър Томов е предизвестен, че го чака дълъг развой.

След това с него се свързват още двама души в ролята на „ брокери “ – юрист и към този момент някогашен прокурор. Томов и до през днешния ден не знае дали тези хора имат някаква връзка с кръга, гравитиращ към Божанов.

Думите на Нотариуса обаче се сбъдват. На първа инстанция Томов е наказан на 9 години затвор, по-късно апелативният съд връща делото за ново разглеждане.

Казусът завършва с оправдателна присъда, само че преди този момент престоява с години в правосъдните зали. Бизнесменът осъжда прокуратурата да му заплати 50 хиляди лв. обезщетение.

„ Това демонстрира, че в правосъдната система може да бъде повлияно. Той сподели в случай че не платиш ще стане по този начин. И стана тъкмо по този метод “, сподели Александър Томов – предприемач.

„ Той е дребна пионка на фона на огромните игри, които се вършат от висшите политически среди “, акцентира Томов.

„ Те вземат решение кой да стане богат, кой да стане безпаричен. Кой да го вземем отсам и там да го преместим. Посредниците като Нотариуса се възползват и печелят доста пари “, уточни предприемачът.

Според някогашния ръководител на съюза на съдиите Нели Куцкова това, че активността на Божанов и частния клуб за магистрати са останали незабелязани с години е сигнал за неработещи институции.

„ Този човек е имал настойници на всички места? Не изключвам да е имало политици, само че нямаме доказателства “, сподели Нели Куцкова.
Според нея вероятността в клуба да са открити доказателства, които да са основа за следствие е дребна.
„ Самият факт, че един арбитър или прокурор ще се употребява с привилегия на частния клуб и че ще влезе под това заглавие „ Секретен сътрудник “ е задоволително опозоряващ за правосъдната система. Дори да няма никакви закононарушения е въпрос на морал. Много е значимо да се знае кои са тези сътрудници, с цел да може останалите да работят обикновено “, акцентира арбитър Куцкова.

Според арбитър Куцкова убийството на Мартин Божанов идва в подтекста на идната промяна в правосъдната власт.

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов разгласи, че има данни,
че предшественикът му Иван Гешев е бил обвързван, както с кръга към търсения
Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и по този начин и с този на убития в края на януари Мартин Божанов – Нотариуса.

Сарафов за първи път разяснява следващия скандал с изказвания за зависимости в правосъдната система, избухнал този път след разстрела на Божанов.

Сарафов направи изказването, откакто осведоми прокурорите от Софийската районна прокуратура, че стартира цялостна инспекция на работата им.

Софийската районна прокуратурата в идващите дни ще е обект на невиждана ревизия….и изключително делата в така наречен „ Специализиран отдел “, който Сарафов назова „ шпицкоманда “.

Конкретният мотив е публикуваната от самата прокуратура информация за каузи за имотни измами против убития Божанов, който всеобщо са били прекратявани.

Сега 21 прокурори от ВКП потеглят в обратна посока, с цел да проследят какво се е случило преди прекратяването – имало ли е промяна на прокурори, работело си се е интензивно. Резултатите се чакат в къси периоди.

След като уведоми прокурорите от СРП за незабавната проверка Борислав Сарафов разяснява и изказванията за мрежа от подвластни от убития Мартин Божанов магистрати.

На въпрос по какъв начин и неговият кръг, и този на Пепи Еврото да съществуват безпроблемно толкоз години, и.д. основният прокурор отговори:

Аз виждам едно име, което излиза пред скоби и в двата кръга и това е на някогашния основен прокурор. Той е обвързван и с двата кръга. Тепърва ще забележим дали ще има доказателства или не. Аз не мога да ви кажа в конкретика какво има доказателства. Най-малкото като информация и като обществена информация какво ще излезе, какво ще установим. Тепърва откриваме, не мога да ви кажа всичко, тъй като в последна сметка има и следствена загадка “.

Сарафов отхвърли да разяснява появилите се в медиите описи с магистрати, посещавали ВИП- заведението наоколо до постройката на закритите профилиран съд и прокуратурата, само че даде обещание всяко име на арбитър, прокурор или следовател, което излезе в границите на проверката и или на делото в СГП да бъде тествано:

„ Твърдя че има доста – десетки, стотици и хиляди почтени магистрати, само че даже и пет, 10, петнайсет или двайсет каузи да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде, под въздействието на някой лобист, това значи, че има голям проблем и че се търгува със правдивост. Не единствено не съм ходил, само че не съм знаел за съществуването на този клуб и точно по тази причина в този момент изпитвам в действителност отвращение, че е допустимо каузи и правдивост да се търгуват “, сподели той, представен от БНР.

Борислав Сарафов предизвести политиците, че възможното обезвластяване на основния прокурор ще докара до изгубване на всички контролни механизми на прокуратурата и тогава брокерите на търговия със правдивост ще избуят като бурени.

Той не разяснява дали Гешев ще бъде извикан на разпит:

„ Колегите, които работят, ще разпитат всички, които смятат за належащо “, изясни той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР