СподелиМъж загива при арест. МВР първоначално крие случая, после отрича

...
СподелиМъж загива при арест. МВР първоначално крие случая, после отрича
Коментари Харесай

Първата реакция в МВР е да се „покрие“. Три системни проблема, които водят до насилие и смърт

Сподели
Мъж умира при арест. Министерство на вътрешните работи в началото крие случая, след това отхвърля да има виновност за гибелта на арестанта. Започва следствие, а вътрешният министър желае оставки. Това се случи в Стара Загора, само че напълно не е казус. В Министерство на вътрешните работи от дълго време има систематични проблеми, които водят до такива случаи. Кои са те?

Девет патрулки преследват автомобил в многолюден град. Накрая една от полицейските коли съзнателно провокира злополука, при която преследваното возило едвам не се обръща по таван в насрещното платно. Следват несполучливи опити на група служители на реда да разбият стъклата на спряната кола с ръце и крайници. Накрая тя е отворена, а петима униформени затискат с цялата си тежест преследвания водач на земята. Той умира.

Така стартира историята към гибелта на 58-годишния някогашен републикански първенец по битка Пламен Пенев в Стара Загора, която за следващ път предизвика рецензии към Министерство на вътрешните работи.

Министерство на вътрешните работи първо скри случая, след това отхвърли да има виновност за него, определяйки го като „ безразсъден случай “, с цел да признае най-после вътрешният министър, че въпреки всичко проблем има и да изиска оставките на двама локални полицейски началници.

Само в последните две години това е третият път, в който човек намира гибелта си след полицейско гонене. В първите два жертвите бяха служители на реда. Журналистически следствия разкриха случаи на пукотевица и принуждение против бежанци по границата. Съвсем неотдавна пък еднообразен простреля в тил 18-годишен, обвинен за обир.

И всякога наблюдаващи, адвокати и представители на Министерство на вътрешните работи разискват едни и същи въпроси:

неналичието на съответна подготовка на полицаите;
сбърканата обществена връзка на МВР;
тенденциозното и неефективно следствие.
Това са и трите систематични казуса, които незабавно се открояват в смъртния случай в Стара Загора, счита известният правозащитен юрист Михаил Екимджиев.

Дори от най-големия полицейски профсъюз – Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), удостоверяват, че министерството има продължителен проблем с незадоволителната подготовка на униформените. И за следващ път загатват потребността от промяна.

Какво знаем до момента
За гибелта на Пламен Пенев се разбра публично на 31 декември. Тогава Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) в Стара Загора заяви, че ден по-рано мъж при полицейско гонене „ осъществя пътно-транспортно произшествие (ПТП) със длъжностен автомобил на Министерство на вътрешните работи и почива “.

Подробности липсват, само че внушението е, че мъжът е умрял в резултат на злополуката. Министерство на вътрешните работи не прави конкретизиране, с което да обясни обстановката.

Причината за преследването му е, че против него е подаден сигнал, че заплашва с нож малолетни, а той бяга от пристигналите на място служители на реда, които желаят да го ревизират.

На 1 януари националните малките екрани излъчват любителски фрагменти, снимани от очевидци, на които се вижда, че Пенев в действителност е изваден жив от колата си и по-късно е притиснат от група служители на реда към земята, с цел да бъде задържан.

Междувременно една от дъщерите на умрелия дава серия изявленията, в които твърди, че татко им е погубен от служителите на реда при ареста.

На 3 януари тази теза е отхвърлена от шефа на полицията в Стара Загора Лазар Христов. Неговото пояснение е, че служителите на реда не са показали експанзия, а просто са поставили белезници на ръцете на Пенев, след което той е получил спазми и е починал.

Версията на Христов обаче е опровергана от трима правосъдни медици в Пловдив, ангажирани с първичната експертиза по случая. Тяхното умозаключение е, че Пенев е бил задушен от тежестта на притисналите го към земята петима служители на реда при ареста.

Това беше обявено първо от „ Капитал “ и „ Сега “ на 4 януари. Министерство на вътрешните работи и прокуратурата нито потвърдиха, нито отхвърлиха.

В същото време районният уебсайт „ За истината “ разкри, че един от участвалите във съдбовния арест служители на реда е шурей на Илиян Илев, шеф на „ Охранителна полиция “ в Стара Загора, на който е предоставена една от двете вътрешни инспекции по случая.

Така се стигна и до първата реакция на вътрешния министър Калин Стоянов, който на 5 януари изиска оставките на Илиев и един от заместниците на Христов. И сподели, че би трябвало „ да се промени радикално методът на служителите на реда на терен към жителите и да са образец за човешко отношение “.

По случая се води следствие в Националната следствена работа, а двама служители на реда от Стара Загора са краткотрайно отстранени.

1. Полицейската подготовка
Проблемът с незадоволителната професионална подготовка на служителите на реда за следващ път беше издигнат около случая в Стара Загора.

„ Подготовката на служителите на реда съществува само при постъпване в Министерство на вътрешните работи. Тогава има един няколкомесечен курс, който се организира в Пазарджик… И оттова нататък нещата се губят “, разяснява пред Българска национална телевизия юристът на околните на починалия Пенев и някогашен вътрешен министър Емануил Йорданов.

Той обърна, че на фрагментите от случая в Стара Загора се виждат „ едни не изключително съответни дейности “. „ Не може 10 души да се съберат към един автомобил, единият скача като Джеки Чан и се пробва с крайник да разбие стъклото, какво е това? “

„ Да, в действителност, първичната подготовка не се надгражда след това. Това са съществени проблеми в Министерство на вътрешните работи, те са трайни “, призна Илия Кузманов от полицейския профсъюз.

Той обаче отхвърли упреците за метода, по който е извършено преследването на колата на Пенев и уточни като главен проблем в обстановката решението на починалия да бяга от служителите на реда.

„ Искрено се надявам този, аз го назовавам нормативен нихилизъм – да не се извършват разпоредби на полицията, да спре, тъй като всякога, когато това се случи, оставяме нещата на случайността, тъй като при една гонка постоянно има детайл на случайност “, сподели Кузманов пред Българска национална телевизия.

Според Михаил Екимджиев казусът с подготовката на служителите на реда в тази ситуация е явен, защото по думите му с дейностите си по прекъсването на Пенев те са основали риск за личния си живот, за неговия, както и за този на инцидентни минувачи.

„ Нямаме потребност от мъртви герои, ние имаме потребност от живи професионално настоящи служители на реда. Това не е професионално изискан метод за прекъсване на автомобил – да изложиш на риск и служители на реда, и преследван, и инцидентни жители “, разяснява юристът пред Свободна Европа.

Той намира проблем и с физическата подготовка на униформените, обръщайки внимание, че за заключването му с белезници са били нужни цели петима души.

„ Вероятно този някогашен първенец по битка, макар своите 58 години, е мощен и здрав мъж, само че добре подготвени двама-трима служители на реда биха могли да приложат техники за слагане на белезници, вместо петима души да го затискат като укрепление с телата си. “

2. Криворазбраната колегиалност
Като втори систематичен проблем, показал се и в Стара Загора, Екимджиев уточни „ тази криворазбрана взаимност непременно да бъдат прикрити сътрудниците, без оглед на това, че те явно правят закононарушение, без оглед на това, че прикриването на практика ги подтиква да работят като бандити “.

„ От времето на социализма има някакъв институционален инстикт – първата реакция е да се покрие, да се отхвърли, макар очевидността на обстоятелствата. Въпреки че се знае, че това нещо се случва в центъра на огромен град, че има доста камери, че има доста инцидентни очевидци, които са го снимали “, добави правозащитникът.

По думите му тази сбъркана обществена връзка на Министерство на вътрешните работи в допълнение разрушава публичното доверие в полицията, а оттова и в страната.

Кузманов от полицейския профсъюз обаче не е склонен. Според него рецензиите към дейностите на служителите на реда преди да е извършено следствие, единствено предизвикват хората да не съблюдават полицейски разпоредби.

„ Тръгването против полицията преди да е приключил процесът на следствие, е извънредно погрешно за мене. Това насажда този нихилизъм, в резултат на който за последните 5 години имаме над 1500 сътрудници с контузии. […] Включително имаме и 10 починали “, разяснява синдикалистът.

3. Тенденциозното следствие
Екимджиев обаче напомни, че в годините обратно България е осъждана десетки пъти от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ) поради преднамерено и неефективно извършени следствия на полицейско принуждение.

По думите му такива случаи нормално се разпореждат за вътрешна инспекция от служители на реда в същото ръководство, в което работят и обвинените.

„ След това прокуратурата, толерирайки полицейското принуждение, не прави опити за разпити на външни очевидци, а кредитира показанията единствено на други служители на реда. Така се получава един циничен кръг на самосбъдващото се знамение. Полицията отхвърля да има закононарушение, а следствието се води преднамерено, тъй че да удостовери тази позиция. “

По мотив следствието на случая в Стара Загора Екимджиев въпреки всичко изрази вяра, че то ще бъде извършено съответно, защото още първоначално то беше трансферирано на националното разследване, а не беше оставено в локалната окръжна прокуратура.

Смъртта на Пламен Пенев по време на ареста му идва на фона на ескалиралото предишния месец публично напрежение по отношение на дейностите на Министерство на вътрешните работи по време на митинга на футболни последователи против Българския футболен съюз (БФС).

Демонстрацията на 16 ноември прерасна в вълнения, десетки пострадаха и бяха задържани, а министър председателят Николай Денков обществено осъди полицейското принуждение, заплашвайки да подаде оставка, в случай че вътрешният министър не направи същото.

В последна сметка в Министерство на вътрешните работи започнаха няколко дисциплинарни производства против чиновници, а Народното събрание сътвори краткотрайна анкетна комисия, която да проучва данните за полицейски произвол.

Публикацията на Борис Митов е поместена в Свободна Европа.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР