СподелиХижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се

...
СподелиХижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се
Коментари Харесай

Хижата с най-вкусната храна е в Родопите

Сподели
Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните прекарвания се намира в Родопите и носи приказното име „ Момчил левент “. Допреди време базата, благосъстоятелност на Община Смолян, пустееше. 

Но Николета и Уриел Зунино идват, запретват ръкави, възвръщат я и в този момент са щастливи стопани на една от най-атрактивните и новаторски хижи в България.

Тя е на 29, той – на 34. Тя е българка от Момчиловци, той – аржентинец. Тя е приключила районно развиване, а той – социология. Срещат се на другия завършек на света – на автобусна спирка в Сан Франциско, оповестява БНР.

Николета таман се прибирала от студентска бригада в Аляска и Уриел й оказал помощ да качи куфара в рейса. Така стартира тяхната история. Двамата обикалят света в продължение на година и половина, само че Николета взема решение да си се прибере вкъщи в Момчиловци и Уриел я последва.

„ Това лято вършим 3 години откогато сме хижари и виждаме от ден на ден интерес към планината и от младежи, защото нашата планина е много лесна и налична, в това число и нашата хижа, до която се стига и с кола – споделя Николета. – Около нас има туристически пътеки, а лятото доста хора се отбиват и с колела. Наблизо е Пампорово и други хижи. “

Семейство Зунино са обзавели хижата с доста усет и нюх за домакински уют. За наслада на децата, те се грижат за кучета, котки и … кончета, които ще бъдат подготвени за езда в планината. Организират се преходи за бране на билки или гъби, а от предходната година хижата приютява и …горски сватби.

„ Все повече се търси подобен вид прекарване. Хората желаят да са покрай същинското, да изплетат на булката венец от горски цветя, украсата да е с борови клончета, с естествени материали. И се получава доста ефектно. Не е като в ресторанта, да отидеш на женитба и просто да седнеш на маса.

Тук хората са на поляната, децата тичат, всички се събират към огъня вечер. Това е незабравимо прекарване. Тази година за трети път ще ни гостуват детски лагери. И това е нашата задача, тъй като децата тук се учат да поддържат връзка с природата. При нас те събират горски плодове, имат лекции за животните, растенията и изцяло не помнят телефоните “ – изяснява Николета.



„ Момчил левент “ е притежател на наградата „ Хижа на годината – 2023 “ в категория най-хубава кухня. Хитът измежду гостите е родопският пататник, само че и някои по-екзотични гозби, най-вече аржентински, приготвяни персонално от „ занаятчия “ Уриел.

„ Правим го с обич и се опитваме да подготвяме истински ястия, както и неща от локалната кухня, като родопски ястия, само че леко осъвременени – споделя Уриел Зунино. – Предлагаме и аржентинска храна, изключително през лятото, когато можем да използваме и барбекюто навън, само че също и италиански специалитети, а от време на време и азиатски супи.

Гостите харесват нашата „ аржентинска мусака “, сходна е на вашата. Но най-вече акцентираме на барбекюто, защото в Аржентина сме известни с месото на скара. На мен ми харесва локалната кухня, която залага на домашните артикули. Хората тук си ги отглеждат в градините и като човек приближаващ от огромния град, доста ми подхожда. “


За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР