СподелиБитката за БФС е миниатюра на гигантския сблъсък между двете

...
СподелиБитката за БФС е миниатюра на гигантския сблъсък между двете
Коментари Харесай

Мафия се побеждава, когато достатъчно много хора захвърлят страха

Сподели
Битката за БФС е миниатюра на гигантския конфликт сред двете огромни групи в нашето общество.

Разделителите линии сред тях са доста, само че с една есенция: да живеем като европейци и да вършим нещата по европейски или като ориенталци и да вършим нещата по евроазиатски.

Дали да бъдем конкурентоспособни в света, като реализираме триумфи с труд, воля, гений и старания – по верния, първи метод. Или по втория – с ловкост, с машинация, с връзки, с угодничество и измама да реализираме персонален триумф за сметка на другите до нас и в вреда на репутацията на българската нация.

Защото едва ли има по-добри прототипи на двата метода – Бербатов против Гонзо. И двамата с опция да се потвърдят на интернационалната сцена. Единият с дълга кариера и два пъти първенец и голмайстор на най-силното първенство; другият бърз неуспех в едно даже не толкоз мощно състезание.

И е ясно, че не става дума единствено за гений – и двамата бяха надарени. Но единият прибави изнурителен труд, воля и неизменност, с цел да стигне до върха. А вторият – болен от звездомания падна отвисоко, несъмнено смятайки, че звездният му бг статут ще играе вместо него.

И по този начин Бербатов заложи на същия метод и за началник на БФС: топ екип, стратегия, десетилетен опит в най-хубавите шампионати, феърплей. От другата страна видяхме сговаряне на цялата байганьовщина, с цел да успее посредствеността.

Лудогорец против Манчестър Юнайтед, както ЮЗУ против Харвард. Белият картон за великодушие се сблъска с черното тото. Нашенското донт-ноу отново бе определено пред непознатото ноу-хау. Нещо в моята шепа се оказа надалеч по-важно за множеството футболни деятели против нещо в шепата на българския футбол.

И надалеч освен нашата народопсихология стои зад този фарс. Той щеше да бъде неосъществим без превзетата страна, която си има свои кодове за държание, за чест. Чест е не да си подадеш оставката при цялостен неуспех, а да стоиш до последно на поста, тъй като не е мъжкарско да се оттеглиш. Освен, когато не ти се обади някой над теб, чиято чест е застрашена. И тогава ти отвън писаните правила, а по тези на мафията свиваш платната и си обираш крушите.

Този поведенчески код ръководи действително страната, а законите се наместват, с цел да опаковат за пред публиката техните дейности. Този код не позволява действителни избори, тъй като мафията не разчита на случайности. Тя ръководи кой може да гласоподава, какъв брой гласа са нужни за победа на първи тур и ги набира. За задачата не се позволяват самостоятелни наблюдаващи, отстраняват се враждебни клубове, сплашват се непримиримите, гласоподава се по изпитан пример.

Всичко 1-1 като политическите избори. С водещи партии с хора на втория метод, с хартиените бюлетини в комплект с екипи по “преброяването ” им, с десетки хиляди сътрудници подготвени за нещо в шепата в този момент вместо нещо за България в бъдеще. И по тази причина бъдещето изчезва. И както една партия постоянно печели изборите, по този начин все един тим е първенец. Реминисценция на един народ, партия и водач – от хора със същия нрав.

Как се побеждава мафия? Само когато задоволително доста хора захвърлят страха и извикат No passaran. Спрете да ходите на български мачове, даже на мачове на националния тим, протестирайте по всеки вероятен метод.

И Бербатов, Стенли и Марто не би трябвало да се отхвърлят, а да се готвят за идващия път. Защото той няма по какъв начин да не пристигна скоро. На Некадърността, с цел да остане на власт, обградена и предпазена от света и първия метод й трябват запаси. А когато те свършат ще се пропука и нейният заветен съюз – по Георги Марков.

Но ресурсите няма по какъв начин да продължат да идват, в случай че България продължава да е в дъното на всички ранглисти, резултат от мястото й в класацията по корупция.

Коментарът е взет от Facebook профила на създателя. Заглавието е на ДЕБАТИ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР