СподелиАтаката на лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски

...
СподелиАтаката на лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски
Коментари Харесай

Как Пеевски приземи Радев на калния партиен терен

Сподели
Атаката на водача на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски против президента Румен Радев не е просто продължение на спора сред президента и партиите от евроатлантическото болшинство. Досега борбата се водеше основно сред Радев и „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), само че тя не излизаше от институционалните рамки. Колкото и остри да бяха взаимните обвинявания – президентът громеше ПП-ДБ за съглашателство с корупционерите, те него – за взаимозависимост от непозната страна и корист с пълномощия, само че всичко оставаше в границите на институционалната асиметрия: единият е директно определен за държавен глава, другите са директно определени в Народното събрание и са поели отговорност за ръководството.

С офанзивата на Пеевски институционалната взаимна цялост е разрушена. И не тъй като бъдещият съпредседател на Движение за права и свободи предложи на Радев или да подаде оставка и да се яви на политическия терен, като оглави собствен политически план, или да чака импийчмънт. А тъй като даже и нищо от двете да не се случи, той към този момент го смъкна от президентската камбанария на калния партиен терен. Още повече, че комерсиалната марка „ Движение Трети март “ към този момент е записано, а Радев самичък намерено заплаши ръководещите с „ неизбежна опция “.
Президентът – партерен „ долу в калта “
Пеевски, разгласен от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган за „ феномен “, силово приземява Радев „ долу в калта “ при партиите. Наричайки президента „ Мистър Кеш “ и акцентирайки двама негови съветници като политически корупционери, той действително споделя на президента: ти си един от нас. И няма изключително значение дали и до каква степен внушенията му ще се окажат (по-точно – докажат) правилни.

Лидерът на парламентарната група на Движение за права и свободи към този момент не упреква директно никого в нищо, а единствено пита прокуратурата и службите какво имат за лицата Николай Копринков и Сотир Ушев, осланяйки се на някакви медийни изявления за тях. Без значение е какъв ще е институционалният отговор, общественият звук към този момент е на високи децибели, даже самите семейства на двамата „ сиви кардинали “ дават добра храна за поддържане на интереса у публиката. „ Пътят на Копринката “ си е напряко заглавие за трилър сериал, а „ Ушев “ е обичан антигерой на футболните почитатели.

Че сагата ще продължи, следва от самата биография на Пеевски. При цялата противоречивост на неговия обществен облик, едно не може да му се отхвърли – че е ефикасен. Той мина през медиен магнат, през банкрута на „ Булгартабак “ и КТБ, до ръководител на парламентарна група и предстоящ съпредседател на непоклатима партия. Известен е и като много информиран човек – знае надали не всичко за всеки. Дори неотдавна в спречкване от парламентарните банки с водача на „ Възраждане “, той сподели на Костадин Костадинов: „ Знам всичко за теб “.
Кеширането ще остане главен политически сюжет
И таман този Пеевски – индивидът по Магнитски, както не пропусна да отвърна президентът, е най-удачен за разжалването на военачалник Радев до редови политик. Когато човек с облика, опциите и волята на Пеевски в действителност споделя на Радев – ти си един от нас, не се прави на светец, тогава не е по-вероятно Радев да се трансформира в светец, единствено тъй като емблемата по Магнитски го споделя. По-скоро най-малко онази значима част от публиката, която е индиферентна към ръководещите и към президента, ще си каже – тези си знаят спатиите. Особено в случай че картите продължат да се играят, а няма подозрение, че това е и задачата на занятието. Сагата с кеширането зад дебелите стени на „ Дондуков “ 2 евентуално ще продължи да бъде главен сюжет във властовата борба в идните месеци и е прекомерно допустимо тя да бъде подклаждана и с безапелационни „ образни свидетелства “. Защо можем да имаме фотоси с пачки и кюлчета от премиерско нощно шкафче в държавна резиденция, а да нямаме нещо сходно от кабинет в президентството да вземем за пример?

Политическите последствия от това внезапно втърдяване на борбата против президента с нов фронтмен са съществени. Радев ще бъде изправен пред предизвикването да бъде посичан посредством удари по неговите „ лейтенанти “. И освен в президентството, а и измежду тези, които дръзнат да се явят под неговия плащ на избори още на евровота през юни. Орязването на пълномощията му ще продължи, тъй като в негови ръце остава едно мощно оръжие – спецслужбите, неслучайно съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков незабавно даде такава поръчка след понеделнишкия неприсъствен конфликт Радев – Пеевски.

Президентът обаче надали ще се осмели да подаде оставка 3 години преди края на мандата си, с цел да излезе на политическия терен и да оглави някаква нова огромна опция против ръководещите. Той не разполага нито с запас, нито има опит в партийното строителство, а негов предходник и то с богат подобен опит – Георги Първанов, ясно потвърди, че един някогашен президент става редови войник щом слезе от президентската си камбанария.
Заздравяване на сглобката и ново предизвикателство пред ПП-ДБ
По-сериозен ще е резултатът върху така наречен сглобка. С офанзивата на Пеевски като фронтмен против президента тя освен се заздравява против общия зложелател, който с проруската си позиция я легитимира на власт, само че и се уголемява. Вече няма да е толкоз мъчно Движение за права и свободи да се показва единствено като част от евроатлантическото болшинство, близка наподобява и вероятността да стане част и от управническото.

Сериозното предизвикателство е пред гласоподавателите на ПП-ДБ. Веднъж трябваше да преглътнат Пеевски да се подреди измежду родителите на правосъдната промяна, в този момент би трябвало да го преглътнат и като антикорупционен флагман. Пеевски може да е инструмент в битката против проруския президент, само че няма по какъв начин ПП-ДБ да станат препарат за изпирането му, изключително когато той е неизпираем. Предстои политическите управления да намерят безапелационна формула, че са единствено функционални съдружници с Пеевски. Иначе „ неизбежната опция “ на Радев рано или късно, с по-малък или по-голям триумф, ще се осъществя.

Коментарът е поместен в Дойче Веле.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР