СподелиНамираме се опасно близо до ядрена катастрофа“ в Запорожието, предупреди

...
СподелиНамираме се опасно близо до ядрена катастрофа“ в Запорожието, предупреди
Коментари Харесай

Ръководителят на МААЕ в ООН: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

Сподели
„ Намираме се рисково покрай нуклеарна злополука “ в Запорожието, предизвести през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните офанзиви против украинската атомна електроцентрала, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 година от Русия, е обект от 7 април насам на поредност офанзиви с дронове, за които Москва и Киев се упрекват взаимно.

„ Тези безразсъдни офанзиви “ – първите, ориентирани директно против най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 година до момента – „ би трябвало да спрат неотложно “, съобщи Гроси на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на казуса.

„ Макар за благополучие да не провокираха радиационен случай този път, те доста усилиха риска в Запорожката АЕЦ, където нуклеарната сигурност към този момент е компрометирана “. Освен това те основават „ рисков казус, откакто сполучливо са достигнали защитната структура на реактора “, добави ръководителят на организацията на Организация на обединените нации, изпратила свои специалисти на място.

„ Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в нежно равновесие везна “, означи Гроси.

„ Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим „ студено прекъсване “, като последният блок беше подложен в подобен режим преди два дни по рекомендация на МААЕ, евентуалният риск от огромна нуклеарна повреда остава напълно действителен “, акцентира Гроси, представен от ТАСС.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР