Списъкът в затворения плик съдържа имената на 19 души. Но

...
Списъкът в затворения плик съдържа имената на 19 души. Но
Коментари Харесай

Връщаме се към класическия въпрос „С кого да се започне?“

Списъкът в затворения плик съдържа имената на 19 души. Но би трябвало да се стартира с 20-ия, на който министър председателят Кирил Петков го връчи

България се върти като хамстер в катерушка, откогато влезе в Европейски Съюз, тъй като непрекъснато се връща към лошотия въпрос, който ѝ бе заложен в самото начало: "С кого да се стартира? " от средите на мафията. В каквото състояние се намираше преди 15 години, в същото е и през днешния ден, написа Светослав Терзиев във вестник.

Класическият въпрос "С какво да се стартира? " бе привършен още в присъединителните договаряния, когато Еврокомисията търпеливо изясни, че без господство на закона не може да признае валидност за участие на никоя страна кандидатка. Тя настояваше да се стартира с промяна на правосъдната система и арести на едри нарушители. По това време страната към този момент бе овладяла една ловкост, подсказана ѝ от някогашен основен прокурор, който на въпроса "Кога ще има арести? " отговаряше "В петък ". Тя даде обещание, че ще разбие три огромни незаконни групировки, само че не сподели кой петък. И до момента не се е чуло някой от огромните мафиотски босове да е влезнал в пандиза, което остави въпроса "С кого да се стартира? " да зее отворен за безкрайно време.

Премиерът Кирил Петков за първи път направи изпитание да внесе конкретика в търсенето на отговор. Той сподели на чуване в края на януари пред групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на правото и правата на индивида към Европейския парламент, че 20 души са в основата на корупцията в България. Не са доста, само че все от някого би трябвало да се стартира.

Остана да заяви имената

Главният прокурор Иван Гешев, който до момента не е извадил на показ най-малко 2-ма огромни разбойници, усети комфортния миг да му заложи бананова кора и го повика да огласи кои са 20-те любимци за пандиза. Номерът е, че съгласно Наказателния кодекс не можеш да сочиш някого за нарушител, в случай че нямаш доказателства, а за доказателства се одобряват единствено обстоятелства, показани от упълномощени за задачата органи. Премиерът не е проверяващ орган, оторизиран да дава доказателства. Медиен почитател на Гешев незабавно изпърха от наслада: "Маджо и Маргина могат да вкарат Киро в пандиза. От 1 до 6 години ". Толкова се полагало за набедяване.

За да се отбрани, министър председателят изясни, че е употребил общодостъпни източници, посочени му от интернет търсачката Google. Тя пък рови във всевъзможни уеб сайтове, в това число и журналистически. Приближено до прокуратурата издание го подигра, че е отишъл при Гешев с отрязъци от вестници - тоест несериозна работа. Което би трябвало да значи, че и описът му не коства.

Президентът Румен Радев също не бе удивен

"Правителството би трябвало да бъде доста деликатно, да знае с кого и с какво си има работа. Аз съм уверен, че битката против корупцията би трябвало да се води със силата и легитимността на институциите, освен с известността на обществените мрежи ", сподели той.

Можем да си представим по какъв начин Гешев се забавлява, че страната се върти в обаян кръг заради обезпечената му от нея недостижимост. Той е запушил единствената ѝ артерия, през която може да стане нейното пречистване. Другите институции са принудени да търсят обиколни пътища, които освен са дълги, само че и едва ефикасни.

Радев е прав, че "след злокобното разграбване на страната в продължение на доста години " постигането на правдивост и отмъщение няма да е елементарно, колкото и да са жадувани от българите.

Гешев е в позиция да рекетира цялата страна и към този момент предизвести, че в случай че отгърми (метафорично казано), ще взриви еврофондовете, на които тя разчита. На 27 януари по време на чуването в Европарламента той изиска „ засилен разговор с европейските институции и по-сериозен мониторинг “ над България. Той знаеше, че две седмици по-късно следва да влезе в деяние новият надзорен механизъм на Европейски Съюз, който обвързва върховенството на закона с еврофондовете. Механизмът бе блокиран повече от година от Унгария и Полша, които го оспориха пред Европейския съд, само че на 2 декември 2021 година генералният юрист на съда Мануел Кампос Санчес-Бордона (Испания) даде мнение, че жалбите им би трябвало да бъдат отхвърлени. Оставаше единствено формалното изговаряне на съда, планувано за 16 февруари.

Сега Еврокомисията е подложена на доста мощен напън в Европарламента да стартира да ползва новия механизъм и въпрос на нейна преценка е дали да го тества първо върху Унгария и Полша, които дават корав отпор, или да избере за начало някоя страна с отслабени съпротивителни сили като България. Гешев виждаше, че хвърля семе в разорана равнища, и поисканото от него засилено наблюдаване има за цел да притегли заострено европейско внимание върху България. Според него тя гази върховенството на закона, тъй като не съблюдава разделянето на управляващите, защото държавното управление освен се намесва в неговата територия със описи на хипотетични нарушители, само че и търси способи да го в профил от поста. Той работи като камикадзе, което заплашва да се самовзриви, в случай че някой го пипне. Така би потърпевша цялата страна, тъй като би се лишила от европейско финансиране, до момента в който Гешев не се смили над нея. Главният прокурор се слага в позицията на независима национална полезност, която всички да обгрижват за общо положително.

Използването на медийни изявления за осветление на нарушители е ефикасен способ, само че в други страни. В България, където медиите всеобщо се отдадоха на слугинаж на мафията и слязоха на 112-о място в международната ранглиста по независимост на словото, изразът "медийна обява " закупи пренебрежително звучене.

Всички управляващи го употребяват, с цел да омаловажат техните разкрития, когато ги засягат. По този метод вадят последните зъби на така и така щърбавата българска публицистика.

Очевидно да си бършеш ръцете с вестник не е хигиенично. Самият Гешев се убеди. Той пое щафетата от своя предходник Сотир Цацаров и продължи да гони някогашната журналистка Елена Йончева чак до Европарламента, където настояваше за лишаване на депутатския ѝ имунитет. Търсеше ѝ сметка за пране на пари от КТБ по време на репортерската ѝ интензивност преди повече от 10 години. Но там усетиха, че им пуска димна завеса, с цел да си отвори път за политическа вендета поради смелостта ѝ да изрича имена на хора, влезнали по-късно в Списъка на 20-те. И отхвърлиха хитроумния му демарш.

Трите управляващи не могат да скрият отговорностите си зад най-слаботелесната "четвърта власт ". От поръчките, които се вършат в последно време, проличава упоритост да се промени държавният пейзаж. Има избистряне, което демонстрира правилния отговор на въпроса "От кого да се стартира? ". Ако по-рано ни бе все едно и бяхме подготвени да се радваме, стига да се стартира от който и да е, през днешния ден можем да кажем сигурно, че би трябвало да се стартира от 20-ия в листата - от оня, на който министър председателят Кирил Петков го връчи. Останалите бързо ще се наредят след него. Този път наподобява най-труден, само че води право към задачата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР