Списъкът на най-добрите основни бойни танкове (ОБТ) би бил непълен

...
Списъкът на най-добрите основни бойни танкове (ОБТ) би бил непълен
Коментари Харесай

The National Interest: Първите пет най-добри танка в света включват руските Т-14 Армата и Т-90М

Списъкът на най-хубавите съществени бойни танкове (ОБТ) би бил повърхностен без образци за съветска бронирана техника, написа. Не единствено Т-14 Армата, само че и Т-90М несъмнено заслужават да бъдат включени в петте най-модерни танкове в света, се отбелязва в публикацията.

Изборът на „ най-хубавия “ танк е извънредно индивидуален въпрос, само че някои модели модерна бронирана техника към момента се отличават с напреднали технологии, необятни благоприятни условия и мощни бойни характерности.

Те включват израелската Merkava V, съветските T-14 Armata и T-90M, американският M1A2 Abrams SEPv3 и южнокорейският K2 Black Panther

„ Всеки от тези танкове може да се похвали с неповторими характерности – усъвършенствана ризница, мощни оръжия и усъвършенствани системи – които ги вършат страховити съперници на актуалното полесражение.

Пет от най-хубавите модерни танкове, преобладаващи на бойното поле

Всеки рейтинг на „ най-хубавото “ военно съоръжение неизбежно провокира несъгласия, защото е мъчно да се дефинира сигурно за какво тази или онази платформа е „ по-добра “ от нейните аналози. Това сигурно е правилно за листата на най-хубавите танкове: почтено ли е да съпоставяме английските MkV от Първата международна война с Panthers от Втората международна война или изключително с M1 Abrams? Дори сравняването на истинския M1A1 с настоящата трансформация M1A2 SEPv3 не е напълно заслужено.

Може би онлайн симулаторът за мултиплейър World of Tanks на Wargaming или безплатният War Thunder на Gaijin Entertainment могат да оказват помощ за разрешаването на дебата за най-хубавия танк, само че не забравяйте, че даже геймърите разкриват изтекли секрети за платформи, с цел да потвърдят своя случай. И това е правилно доказателство, че кардинално няма да можем да стигнем до обективната истина.

За информация: аз персонално съм на мнение, че безусловно най-хубавият танк в историята е френското Renault FT. Може да е на повече от век, само че е извънредно напреднала за епохата си и значително предопределя бъдещото развиване на бронетанковите войски. С други думи, щяхме ли да водим тази полемика по принцип, в случай че не беше този лек танк?

Въпреки това, днешните пет танка към момента се открояват от тълпата.

Меркава V (Израел)

Серията танкове Merkava е на въоръжение в Израелските отбранителни сили (IDF) от края на 70-те години на предишния век и от този момент непрестанно се модернизира и усъвършенства. Последната версия, която влезе в употреба предходната година, неотдавна беше разгърната в Газа.

Танкът Merkava (на античен иврит за " каляска " ) е създаден от военачалник Израел Тал след танковите борби по време на войната Йом Кипур и несполучливите опити за закупуване на танкове Chieftain от Англия в опит да се излекува близкоизточната страна от зависимостта й от задгранична бронирана техника транспортни средства. Целта на програмата за вътрешни танкове беше да се създаде платформа, която да може да издържи на руските танкове, които по това време бяха в употреба с редица арабски съперници на Израел.

Платформата непрестанно се усъвършенства, като най-новата й версия е Mark V. Моделът е разработван в продължение на пет години и се назовава още Barak, което се превежда като „ гръмотевица “. Израелското министерство на защитата го назовава " военен танк от пето потомство " и го достави едвам на 52-ри брониран батальон от 401-ва бригада предходната година.

Mark V е оборудван с дневни и нощни камери, които обезпечават 360-градусов аспект на корпуса, както и системата за дейна отбрана Trophy ( " Trophy " ), предопределена да противодейства на най-модерните противотанкови ракети, ракетни гранати          (РПГ) и високоексплозивни противотанкови снаряди. Trophy основава обезвреждащ предпазен „ балон “ към колата. Той бързо открива, класифицира и обезврежда всички известни мощно избухливи закани, в това число безоткатни пушки, ATGM, противотанкови ракети, HEAT патрони и RPG.



Т-14 " Армата " (Русия)

Всеки лист на най-хубавите модерни танкове би бил повърхностен без Т-14 Армата, даже в случай че Кремъл явно изпитва задоволително съмнение към него, с цел да не го употребява в борба в Украйна.

Танкът Т-14, създаден от Уралвагонзавод, беше показан за първи път на Парада на успеха на 9 май 2015 година в Москва. Сред сензационните му характерности е ненаселен купол с отдалечено ръководено 125 mm гладкоцевно оръдие 2A82-1M с изцяло автоматизирано зареждане. В допълнение, лидерът, стрелецът и командирът на танка се обитават в специфична бронирана капсула на екипажа в предната част на корпуса, изолирана както от системата за автоматизирано зареждане, по този начин и от склада за муниции в средата на корпуса. „ Армата “ се отличава и с невисок профил, което понижава риска от поразяване от противников огън и покачва сигурността и жизнеспособността на тричленния екипаж.

Танкът се смята за авангарден дизайн и съветската войска в началото планираше да закупи до 2300 T-14 сред 2015 и 2020 година, само че досега са създадени единствено по-малко от 50, а цената остава главният проблем, а Русия просто няма средства за закупуване на MBT в такива големи количества.



Т-90М (Русия)

Също по този начин е мъчно да не се включи в този лист Т-90М Прорив, който беше оценен от съветския президент Владимир Путин през февруари 2024 година, когато посети Уралвагонзавод.

Т-90 е „ без пресилване най-хубавият танк в света... И нашите споделят, че са танкисти, и врагът признава същото: най-хубавата машина в света “, сподели тогава съветският водач.

Т-90М Прорив е последната рационализация на съветския ОБТ, който за първи път влезе на въоръжение през 1994 година Последната версия на Т-90 е доста усъвършенствана във връзка с бронята, подвижността и огневата мощност. Според голям брой източници танкът е получил кардинално нова кула, друга от серийната, и усъвършенстван мотор с мощ 1130 конски сили.

Конфигурацията на Proryv обаче е сходна на предходните модели T-90: отделението за лидера е ситуирано начело, купола е в центъра на корпуса, а силовата установка е в задната част. Задвижва се от 12-цилиндров мотор и развива скорост до 60 километра в час на автомагистрала и до 50 километра в час отвън пътя.

Вариантът Proryv е въоръжен със 125 mm гладкоцевно оръдие 2A46M-4, което е в положение да стреля както със общоприети муниции, по този начин и с противотанкови управляеми ракети Reflex (наименование в отчета на НАТО: AT-11 Sniper-B).

Спомагателното оръжие включва отдалечено управляем военен модул, оборудван с 12,7 mm тежка картечница НСВТ и 7,62 mm коаксиална картечница ПТКМ.

Според известия в съветски медии новият многоканален мерник разрешава на екипажа да употребява оръжия когато и да е на денонощието. Освен това едно от главните преимущества на осъвременения танк беше опцията за продан на данни с други транспортни средства в действително време.

Предполага се, че осъвремененият Т-90 е оборудван с новата динамична отбрана Relikt на предната и страничните елементи на купола. Т-90М беше тестван за първи път на учението " Запад-2017 " през септември 2017 година



M1A2 Abrams SEPv3 (САЩ)

Когато M1 Abrams влезе в употреба, нито една вечер не беше цялостна без сапунения сериал Далас, а Роланд Рейгън таман се кандидатираше за президент. С други думи, танкът е създаден в ерата на диското и камбаните.

На хартия може да наподобява, че Ейбрамс към този момент е дъртак и скоро ще стартира да получава заслужена пенсия. Нека вземем тази концепция още по-далеч: дано си напомним, че Renault FT е създаден единствено шестдесет и две години по-рано и е считан за безнадеждно стар доста преди 1980 година! Как стана по този начин, че танк, основан, до момента в който абсурдът с Уотъргейт към момента беше в близост, Съветският съюз към момента беше мощен, а ние даже не бяхме разбрали " кой простреля JR? " ( рекламна фраза, стартирана от американския ефирен канал CBS през 1980 година за разпространение на гореспоменатия ефирен сериал " Далас " - бел. Ред. ), към момента е в придвижване?

Повече от 2500 танка Abrams, които понастоящем са на въоръжение в американската войска, не са същите транспортни средства, които са слезли от индустриалната линия преди близо четиридесет и пет години.

Както означи Ставрос Атламазоглу в The National Interest, " M1A2 Abrams на General Dynamics Land Systems е един от най-модерните съществени бойни танкове в света. Това е третият индустриален вид след M1 и M1A1. "

Сегашната трансформация на M1A2 Abrams SEPv3 е въоръжена със 120-мм гладкоцевно оръдие XM256, което надеждно и тъкмо поразява цели на разстояние над 3000 метра. Като второстепенно оръжие танкът има коаксиална картечница M240 с диаметър 7,62 и тежка картечница M2 с диаметър 50. Той е оборудван с газотурбинен мотор с мощ 1500 конски сили, който работи с съвсем всичко, което гори и доближава скорост до 68 км/. ч. Обсегът е към 435 километра.

Надграждането на SEPv3 също получи усъвършенстван модел на систематизиране на мощността, усъвършенствани информационни и мрежови благоприятни условия, нова система за ръководство на здравето (VHMS) и бързо разглобяеми LRM модули за лесна поддръжка, ADL система за данни за потребление на рундове за разрушение и усъвършенствана брониран пакет за отбрана против IED. Той също по този начин включва пакет за отбрана от последващо потомство (NGAP) и помощен захранващ блок (APU), с цел да поддържа електрониката работеща, до момента в който резервоарът е имобилен. В резултат на това новата версия се разпознава образно по дребен шумозаглушител откъм гърба вляво. В предната част на кулата е добавена усъвършенствана пасивна балистична отбрана, както и нови стойки за реактивна ризница, до момента в който страничните повърхности на кулата са получили система за дейна отбрана Trophy.

Това доста усили тежестта на танка, което безспорно е проблематично, само че също по този начин усили жизнеспособността на екипажа.

Оттогава армията на Съединени американски щати анулира планувания пакет SEPv4 и вместо това хвърли тежестта си зад версията M1E3, като взе най-хубавите характерности на v4 и добави модулна, отворена систематична архитектура, с цел да разреши по-бърза и по-ефективна рационализация. Въпреки това, до момента в който не станат налични нови версии, моделите SEPv3 не престават да слизат от индустриалната линия.



K2 Black Panther (Южна Корея)

Да, нашият лист не включва нито немския Leopard 2, нито английския Challenger 2, макар че и двата са отлични танкове. Вместо това разпределихме последното свободно място за южнокорейския K2 Black Panther.

Преди 10 години би било невероятно да си представим, че Южна Корея ще създаде толкоз мощен танк, само че през днешния ден неговото дете на въображението може с право да претендира, че е най-хубавото в света. По време на Корейската война първите танкове, употребявани от силите на Организация на обединените нации, са американските леки M24 Chaffee. Не е изненадващо, че M24 не се сравняваха със руските T-35-85, които Северна Корея имаше на въоръжение. След войната южнокорейската войска укрепи своя брониран флот с разнообразни създадени в Америка транспортни средства, само че не съумя да получи M60A1 Patton през 70-те години.

Страхувайки се, че северният й комшия ще нападна през демилитаризираната зона, Южна Корея хвана бика за рогата и създаде първия танк, създаден в страната, K1. Тя се основава на разработките на американската стратегия XM1, която по-късно докара до основаването на M1 Abrams.

Оттогава Сеул продължи напред и създаде напълно нов план: K2 Black Panther. Този танк от последващо потомство е рожба на Агенцията за развиване на защитата и Hyundai Rotem. В същото време K2 ще добави, а не изцяло ще размени серията K1, която сега продължава да служи.

K2 включва чисто домашни технологии. Първият първообраз беше показан през 2007 година, а производството на първите 100 танка стартира през 2014 година Смята се за един от най-модерните в света, превъзхождайки бронираните транспортни средства на Северна Корея и даже Китай.



Както Гарисън Кас заяви по-рано за The National Interest: „ Следователно всеки танк съставлява забележителна инвестиция в отбранителните качества на Южна Корея. K2 се създава от Hyundai, по-известен със своите коли от междинни и ниски цени. Но K2 не е Hyundai Santa.Fe е сериозен и напреднал образец за технология - първият и единствен в света танк от четвърто потомство.

През юни 2023 година Сеул утвърди производството на друга партида K2 Black Panthers по договорка на стойност почти 1,46 милиарда $. Това ще бъде четвъртата партида, оповестява The Defense Post.

Екипажът на K2 Black Panther се състои от трима души: пълководец, стрелец и лидер. Основното въоръжение е гладкоцевно оръдие Rheinmetall 120 mm L/55, създадено в Южна Корея по лиценз и оборудвано с създаден в страната автоматизиран зареждащ механизъм, който работи в придвижване, в това число отвън пътя. Съобщава се, че 120-милиметровото оръдие изстрелва към 10 до петнадесет изстрела в минута. Може да се употребява с разнообразни муниции и е съчетаем с всички общоприети танкови патрони на НАТО. 120-милиметровото оръдие L/55 също е в положение да изстрелва новите снаряди KSTAM (корейски умни муниции за офанзива отгоре), които работят на правилото " стреляй и забравяй ".

Вторичните оръжия на Черната пантера включват 12,7 мм тежка картечница и 7,62 мм картечница.

Новото потомство южнокорейски танк е оборудвано с създадена в страната система за автоматизирано разкриване и следене на цели с функционалност за търсене и поразяване. Танкът е оборудван и с електрическа система за ръководство на оръдието и купола (28-260V DC) от Doosan Corporation Mottrol. Освен това главният мерник на стрелеца и панорамният мерник на командира са нормализирани по две оси и имат термовизионен и лазерен далекомер, което разрешава наблюдаване когато и да е на денонощието.

Въпреки че танкът " Черната пантера " не е толкоз бърз, колкото неговия скотски адаш, той въпреки всичко може да настигне по-бавна плячка с помощта на дизеловия мотор MTU MB 883 Ka501, който създава 1500 конски сили. Той развива оптималната скорост от 70 километра в час по автомагистрала и 50 километра в час по неравномерен терен. Има и спомагателна газова турбина с мощ 400 конски сили.

Резервоарът е оборудван с неповторимо окачване с разнообразни позиции. За по-голяма проходимост, окачването е повдигнато, което дава на K2 повече пътен луфт, а на автомагистралата е снижено, задържайки резервоара по-ниско до земята за по-добра скорост. В допълнение, адаптивното шаси на K2 му разрешава да се „ навежда “, „ седи “ и „ коленичи “, с цел да обезпечи оптимална маневреност на главния прикачен инвентар в спуснати позиции. Когато се наклони обратно, K2 повдига главното оръдие за удари против нисколетящи самолети или прецизна пукотевица по цели в хълмистия терен на Корейския полуостров. K2 може даже да се накланя наляво или надясно, подобрявайки маневреността по скатове.

Възможностите на K2 Black Panther не останаха незабелязани в Европа, а Полша беше първата измежду страните от НАТО, която го закупи. Явно тя няма да е последната.

Автор: Питър Сучу

Той публицист от Мичиган. В продължение на двадесет години кариера в публицистиката той е разгласил повече от 3200 публикации в четири дузини списания, вестници и уеб страници. Пише постоянно за военни технологии, история на огнестрелните оръжия, киберсигурност, политика и интернационалните връзки. Също по този начин оповестен във Forbes и Clearance Jobs.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР