Спирането на бойните действия между Израел и управляващото в ивицата

...
Спирането на бойните действия между Израел и управляващото в ивицата
Коментари Харесай

От тази сутрин е в сила примирие между Израел и Хамас

Спирането на бойните дейности сред Израел и ръководещото в линията Газа ислямистко придвижване Хамас влезе публично в действие в 2,00 ч. локално (и българско) време тази заран, заяви Франс прес.

В линията Газа отекнаха изстрели, с които жителите дадоха израз на насладата си, а в Израел не се чуват сирените, предупреждаващи за ракетен обстрел, споделиха публицисти на Агенция Франс Прес.

Стотици палестинци в линията Газа излязоха тази нощ по улиците, с цел да отпразнуват " успеха си " в почналите на 10 май въоръжени конфликти с израелската войска, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Както заяви палестинското радио " Саут Ал Акса ", след влизането в действие на примирието сред Израел и палестинските радикални групировки в линията Газа започнаха всеобщи шествия, пешком и с коли, участниците в които развяваха палестински флагове.

" Ще построим още веднъж къщите, разрушени от окупаторите, ще върнем усмивките на лицата на ранените. Обещаваме на всеки страдалец, да продължим пътя му ", обърна се към участниците в шествията заместник-ръководителя на политическото бюро на Хамас, Халил Ал Хая.

" Сега се чества във всички градове на Палестина - и на Западния бряг, и в Газа, и в Ерусалим, тъй като това е наша обща победа, резултат от общите ни старания ", добави той.

Американският президент Джо Байдън приветства постигнатото и съобщи, че Съединени американски щати ще окажат на Газа филантропична помощ, съобщи Ройтерс.

В малко изказване от Белия дом президентът сподели също, че Съединени американски щати ще попълнят запасите на израелската система за противоракетна защита " Железен купол ", помогнала за обезвреждане на изстрелваните от Хамас ракети.

Байдън дефинира примирието в Газа като действителна опция за придвижване към мира и изрече откровената си благодарност към Египет за посредническата му роля в договарянията, показва Франс прес. " Искам да изразя признателността си към президента Ас Сиси и египетските висши представители, които изиграха основна роля ", акцентира Байдън.

" Убеден съм, че палестинците и израелците заслужават еднообразно да живеят в сигурност и да се радват на идентична независимост, разцвет и народна власт. Моето държавно управление ще продължи да води дискретната си и неуморна дипломация за постигането на тази цел. Убеден съм, че имаме действителна опция за прогрес и се наемам да работя в тази посока ", сподели президентът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР