Спира се процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно

...
Спира се процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно
Коментари Харесай

Рокади в държавните индустриални предприятия

Спира се процесът по промяна на изпълнителния шеф на Научно изследователския софтуерен институт (НИТИ) – Казанлък. Това оповестиха от Държавната консолидационна компания.

В последните дни на държавното управление на Кирил Петков стартира процедура по уволнението на ръководителя на НИТИ. С решението на ДКК отпред на НИТИ Казанлък остава досегашният изпълнителен шеф инж. Делян Начев.

Съветът на ДКК установи законово нарушаване във действието нa „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД, защото досега Съветът на шефовете е бил от трима души, a законът изисква да са най-малко петима.

За да се в профил този пропуск за нови членове са подадени за регистриране: Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов, съобщи БТВ.

По предписание на министър Никола Стоянов обществените предприятия в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността е следвало да спрат разплащания, от които не зависи директно активността им, до запознаване с действителното им положение. Въпреки това, със съкратени периоди, „ ВМЗ “ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лева за строителни действия. Същевременно има сигнали за съзнателно раздуване на административния щат, преназначаване на хора на управителни длъжности за отбягване на наложителния по закон изпитателен период и залагане на клаузи за големи компенсации при освобождение от служба, допълват от ДКК.

Съветът на шефовете на ДКК взе решение да направи промени и в управлението на „ Кинтекс “ ЕАД. Основен претекст за това е безпокойството от влизането на проверяващи органи в държавния оръжеен търговец.

Данните демонстрират, че директно преди този момент са платени почти 800 хиляди лева към офшорно сдружение. Всички обстоятелства и условия следва да бъдат конкретизирани, само че с цел да се направи справедлив разбор на положението му е взето решение да се включат нови специалисти в управлението.

Единственият член на Съвета на шефовете, който е дал своя вот срещу изплащането на огромните суми към офшорната компания, остава в управлението на „ Кинтекс “. Това е Пламен Пешев, който е дълготраен чиновник на сдружението с над 30-годишпен стаж. За нови членове са препоръчани Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.

Предвид обстановката с финансовите преводи на „ Кинтекс “ за управителния орган на сдружението е подаден Милен Николов, който е инспектор, заемал разнообразни позиции в Сметна палата на Република България. Станислава Георгиева е дееспособен правист с над 15-годишен стаж. Борис Янчев, който има опит във външната търговия, двустранните и многостранни търговски връзки ще укрепи главната активност на „ Кинтекс “ по договаряния с задгранични сътрудници. Николай Станчев има експертиза в ръководството на индустриални процеси и е с дълготраен стаж в разнообразни предприятия и институции свързани с военно промишления комплекс на България.  

Продължава анализът на положението и на другите дъщерни сдружения на ДКК.

От през днешния ден за изпълнителен шеф на ДКК е определен адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този миг длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на шефовете.

Мнозинството взе решение, че е нужен повсеместен разбор на ситуацията в компанията. За да бъде изработен той в къси периоди и изцяло обективно се взе решение процесите да бъдат оперативно ръководени от новоизбран член в управителния орган. Опитът на Смиляна Нитова да блокира вписването на нови членове в Съвета на шефовете посредством поредност от тъжби, макар че принципала бе спазил всички законови условия, също бе обсъждано на съвещанието.

Старото и новото управление в ДКК ще работят за последователност и разширение на експертността в дъщерните сдружения. Именно за надграждане и по-бърз разбор на действителното положение при кадровите промени в „ Кинтекс “ и НИТИ Казанлък са непокътнати членове на досегашните им управителни органи, акцентират от ДКК.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР