Спира поддръжката на електронната и комуникационната система на Спешна помощ.

...
Спира поддръжката на електронната и комуникационната система на Спешна помощ.
Коментари Харесай

В Спешна помощ ще записват адресите на ръка, пускат нова поръчка за комуникационна система

Спира поддръжката на електронната и информационната система на Спешна помощ. Договорът с компанията реализатор на услугата е изминал, а Министерството на здравеопазването е оповестило нова социална поръчка. 

Договорът с  " Консорциум Електронно опазване на здравето ”, който е осигурявал до момента поддръжката на системата, е изминал на 22 юли, а поетапното прекъсване на дейностите ще стартира на 14 август. 

Процедурите за новата социална поръчка ще лишават два месеца, в случай че по нея няма обжалване. 

Новата социална поръчка е на стойност 4,3 млн. лв.. За последните три години на консорциума са платени над 5 млн. лева или по 180 хиляди лв. на месец за поддръжка, изясни зам.-министъра на опазването на здравето Мирослав Ненков.

В новата социална поръчка е заложено обезпечаване на паник бутон не в колите за спешна помощ, а в джобовете на екипите, уточни Ненков. 

От Министерство на здравеопазването твърдят, че след прекъсването на информационната система няма да има смяна в работата на незабавните екипи. 

След прекъсването на поддръжката на информационната система обаче към този момент няма да има опция за GPS следене на адресите, а чиновниците ще би трябвало да вкарват адресите на ръка. 

Това няма да се отрази на работата на медицинските екипи и всеки, който има потребност от незабавна помощ, ще я получи, както до момента. Ако системата спре да действа, връзката сред тел. 112, центровете за незабавна здравна помощ и колите за спешна помощ ще се прави посредством аварийните наземни и мобилни линии за връзка, посочи зам.-министърът.

Сътресения няма да има. На процедура, до подписването на нов контракт ще върнем остарелия режим, по който екипите са работили преди 2009 година, изясни той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР