Спим достатъчно, но пак се събуждаме уморени и ни се

...
Спим достатъчно, но пак се събуждаме уморени и ни се
Коментари Харесай

„Хъркане през нощта, диабет и депресия“: 15 причини за хроничната умора

Спим задоволително, само че отново се разсънваме изтощени и ни се желае още веднъж да се мушнем под завивките. Защо се получава по този начин?

Според медиците, преди да обвиним забързания си метод на живот, би трябвало да научим повече за това, което може да е в основата на необяснимата ни инертност и ленивост.

Натоварен ден в офиса, грижи към децата, домакинска работа – мъчно е човек да се оправя с всичко. Ето за какво умората е постоянно срещано недоволство измежду актуалните хора. В този смисъл няма нищо по-лесно от това да обвиним метода си на живот за неналичието ни на предпочитание да ставаме заран от леглото.

 Д-р Райна Стоянова: С интравенозните лечения елементарно преодоляваме пролетната отмалялост Тази събота и неделя 4 мин. Д-р Райна Стоянова: С интравенозните лечения елементарно преодоляваме пролетната отмалялост  Гергана Стоянова: Хората, в чийто живот господства умората, нямат посока и фантазии 120 минути 4 мин. Гергана Стоянова: Хората, в чийто живот господства умората, нямат посока и фантазии  Симптоми след COVID-19: Главоболие и отмалялост остават до 9 месеца при 40% от инфектираните Светът 2 мин. Симптоми след COVID-19: Главоболие и отмалялост остават до 9 месеца при 40% от инфектираните  Време е за сън: „ ЮТюб “ ще ни припомня да си лягаме късно вечер Любопитно 2 мин. Време е за сън: „ ЮТюб “ ще ни припомня да си лягаме късно вечер  „ Чети етикета ”: Пролетна отмалялост или меланхолия? България 3 мин. „ Чети етикета ”: Пролетна отмалялост или меланхолия?  Д-р Райна Стоянова: С интравенозните лечения елементарно преодоляваме пролетната отмалялост Тази събота и неделя 4 мин. Д-р Райна Стоянова: С интравенозните лечения елементарно преодоляваме пролетната отмалялост  Гергана Стоянова: Хората, в чийто живот господства умората, нямат посока и фантазии 120 минути 4 мин. Гергана Стоянова: Хората, в чийто живот господства умората, нямат посока и фантазии  Симптоми след COVID-19: Главоболие и отмалялост остават до 9 месеца при 40% от инфектираните Светът 2 мин. Симптоми след COVID-19: Главоболие и отмалялост остават до 9 месеца при 40% от инфектираните  Време е за сън: „ ЮТюб “ ще ни припомня да си лягаме късно вечер Любопитно 2 мин. Време е за сън: „ ЮТюб “ ще ни припомня да си лягаме късно вечер  „ Чети етикета ”: Пролетна отмалялост или меланхолия? България 3 мин. „ Чети етикета ”: Пролетна отмалялост или меланхолия?

Според група психолози във всеки един миг 20% от хората се усещат извънредно изморени, а 10% са хронично изтощени. Освен това дамите са по-отпуснати спрямо мъжете. Причините за ленивостта са разнообразни – от дълъг и уморителен ден в офиса до признак на тежко заболяване.

Безсъние или постоянно пробуждане

Това е една от най-честите аргументи за натрупването на отмалялост. Около една трета от нас имат пристъпи на бодърствуване, настояват експертите. По думите им възрастта дефинира потребността от сън. В този смисъл бебетата се нуждаят от към 16 часа дневно, младежите – от към 9 часа, а възрастните – от към 7-8 часа. Естествено, има и изключения – на някои от дейните хора са им задоволителни 5 часа, а на други не им стигат 10 часа сън дневно.

Недостатъчен банкет на храна

Това е друга явна причина за умората – неналичието на храна или неправилното хранене. Ако човек стартира деня си с понички, кръвната му захар ще падне бързо и той ще се усеща изнемощял, макар че се е наспал добре. Така че постоянно би трябвало да се опитваме да ядем здравословна закуска. Или другояче казано, сандвичът от пълнозърнест самун, яйце и пуешка шунка е за предпочитане пред мекиците и палачинките.

Наличието на анемия

Този здравословен проблем е основата за бързото привършване на силата на тялото. В него няма задоволително червени кръвни кафези, които да придвижват О2 към тъканите и органите. А точно неналичието на О2 се усеща като липса на сила и необикновена унесеност. Анемията се диагностицира елементарно с кръвен тест. Според експертите заболяването визира по-често дами в постменопауза и към един на всеки 20 мъже. Лечението зависи от повода за анемията.

Лоша функционалност на щитовидната жлеза

Това е дребна жлеза, намираща се в региона на шията. Тя управлява метаболизма – скоростта, с която тялото преобразува храната в сила. Когато е неактивна, метаболизмът е прекомерно муден и това, като се изключи че води до напълняване, предизвиква и хронична отмалялост. Хипотиреоидизмът е по-често срещан при дамите, в сравнение с при мъжете, изключително след 40-годишна възраст. Ниската интензивност на щитовидната жлеза се удостоверява с кръвен тест, а лекуването е с хормонозаместителни лекарства.

Синдром на хроничната отмалялост

Ако умората продължава повече от шест месеца и е толкоз неприятна, че човек не може да извършва ежедневните си действия, най-вероятно става въпрос за синдром на хроничната отмалялост. Той може да има разнообразни признаци, само че главният е обвързван с непрекъснато и необяснимо безсилие. Според експертите към 25 000 българи страдат от това положение. За страдание няма бързо решение за този дискомфорт.

Наличието на сънна апнея

Някои хора считат, че когато затворят очи, заспиват надълбоко, само че не всеки път е по този начин. Понякога, без даже да знае, човек стопира да диша за по-малко от секунда неведнъж през нощта. Всяко такова спиране нарушава съня, макар че човек е спал непробудно 8 часа. На сутринта той се усеща отпаднал. Това положение се среща най-вече при мъжете на междинна възраст с наднормено тегло. Алкохолът и пушенето ускоряват казуса. Решението е да се отслабне, да се спре с пушенето и да се заобикаля алкохолът.

Инфекция на пикочните пътища

Ако в миналото сте имали зараза на пикочните пътища, евентуално сте осведомени с парещата болежка и честото уриниране. Но инфекцията не всеки път има такива явни признаци. В някои случаи умората може да е единственият знак. Ето за какво експертите поучават да се потърси лекарска помощ при възприятие за безсилие, съпроводено с постоянно вървене до тоалетната, без да има болежка и парене.

Хранителна нетърпимост

Тя може да накара човек да е приспивен и леко мързелив. Ако умората се утежнява, откакто човек се е нахранил, може да става дума точно за хранителна нетърпимост. В този случай той може да изиска от лекаря си смяна в диетата, тъй че да се отстраняват избрани артикули, които са разпознати като вероятни алергени. В случай на целиакия тялото реагира неприятно, когато в храната има глутен. Според експертите към един на всеки 100 души страда от сходна нетърпимост.

Диабет вид 2

Когато човек има това заболяване, равнищата на захар в кръвта остават високи, вместо тя да влезе в клетките на тялото, където да се трансформира в сила. Резултатът е, че тялото изчерпва силата си, макар че човек е ял задоволително. Ето за какво съгласно експертите, в случай че на човек му се желае да е по-често в леглото, би трябвало да се съветва с персоналния си доктор и да си пусне проучване за равнищата на захар в кръвта. Изписването на таблетки или на инсулинова терапия ще усъвършенства общото положение. 

Сърдечно заболяване

Когато ежедневните задания – като разчистване на къщата или изкачването на стълби, водят до безсилие, това може да е знак, че сърцето не работи добре. Или другояче казано, това е ранен симптом на сърдечносъдово заболяване. Ето за какво човек би трябвало да се съветва със експерт. При смяна в метода на живот, както и след назначението на някои лекарства и лечебни процедури, казусът може да се позволи.

Депресия и горест

Потиснатото въодушевление може да докара до хронична отмалялост, главоболие и загуба на вкус. Ако човек се усеща изнемощял повече от няколко седмици, би трябвало да се съветва с психолог, тъй като оправянето с депресията ще увеличи и общия му тонус. Някои хора имат непрекъснато възприятие на безпокойствие, което е толкоз мощно, че животът им излиза от релси. Специалистите назовават това положение генерализирано обезпокоително разстройство. То може да засегне един на 20 души.

Жлезиста тресчица

Това е обща вирусна зараза, която се характеризира с тресчица, възпалено гърло и подути жлези. Освен това човек с сходно заболяване доста постоянно изпитва и мощна отмалялост. Децата и младежите са най-склонни към развиването на тази зараза. По принцип признаците отшумяват изцяло в границите на четири до шест седмици, само че умората може да се усеща още месец по-късно.

Твърде доста кофеин

Изпиването на доста кафета денем може утежни съня и това да е повода за неналичието на сила на идната заран. Ето за какво експертите предлагат в следобедните часове да се пият единствено безкофеинови питиета, в случай че човек е изнемощял и има потребност от спомагателен тласък да си свърши работата. Излишните мазнини, високите равнища на захар и кофеин могат да дадат сила, само че тя е краткотрайна. След това човек се срутва физически и прочувствено.

Пиенето на малко вода

Дехидратацията прави човек по-бавен и изнемощял. Така че постоянната консумация на вода може да е отговорът към повишението на енергичността. Все отново не трябва да се не помни, че водата е съществена част от нашите органи и системи. Тя ускорява възприятието за задоволеност, когато човек е гладен, и оказва помощ на организма да се изхвърлят токсините. Освен това поддържа кожата добре хидратирана. И не на последно място – грижи се за мозъка. Или другояче казано, човек може да е гладен, само че в никакъв случай не трябва да е жаден.

Стрес и напрежение

Конфликтите в фамилията и на работното място могат да ни изтощят. Стресът нормално кара човек да се усеща като изцеден поради физическите и прочувствените условия към напрегната обстановка. В такива моменти тялото минава в положение на краткосрочно оцеляване и влага всичките си старания в това. Когато останем в това положение за нескончаем интервал от време, изчерпваме запасите от сила и човек се усеща отпаднал.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР