Спецпрокуратурата иззе над 400 000 лева на главния секретар на

...
Спецпрокуратурата иззе над 400 000 лева на главния секретар на
Коментари Харесай

Иззеха над 400 000 лева на главния секретар на ДАБЧ

Спецпрокуратурата иззе над 400 000 лв. на основния секретар на Държавната организация за българите в чужбина, оповестиха от институцията.

На 13 ноември 2018 година Специализираната прокуратура е направила с позволение на Специализирания углавен съд претършуване и изземване на банкова касета, наета от основния секретар на Държавната организация за българите в чужбина Красимир Томов - обвинен по досъдебното произвеждане за присъединяване в проведена незаконна група, длъжностни закононарушения и корупция, излиза наяве от известието.

В касетата са открити и конфискувани доста количество недекларирани (по член 35, ал.1, т. 2 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество) пари в разнообразни купюри и валути - евро, долари, английски паундове и левове. Левовата равноценност на откритата сума надвишава четиристотин двадесет и седем хиляди лева

Съгласно закона той е заявил само 25 350 лева спестени средства, както и 36 000 лева от заплати.

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал само обвиненият основен секретар на ДАБЧ.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, по този начин и последващия им оглед като материално доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са осъществени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС поради заявена служебна ангажираност на неговите бранители. Адвокатите, които участват на такива процесуално-следствени дейности, обявиха свободни дати за присъединяване в тях едвам след делото по мярката. На самото дело, в отбрана на клиента си, те акцентираха като мотив неналичието на открити парични средства, доказващи незаконна активност на Томов и другите упрекнати по досъдебното произвеждане.

Припомняме, че към ДАБЧ избухна скандал, откакто бе разкрито, че управлението е прибирало подкупи за издаване на документи за българско поданство.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР