Спецоперацията по неутрализиране на организирана престъпна група за трафик на

...
Спецоперацията по неутрализиране на организирана престъпна група за трафик на
Коментари Харесай

Неутрализирана е организирана престъпна група за трафик на хора ​

Спецоперацията по обезвреждане на проведена незаконна група за трафик на хора за полова употреба е извършена на 11 юли т.г. под наблюдението на прокуратурата. Действията са осъществени от чиновници на бранш " Трафик на хора “ и отдел " Разследване “ в ГДБОП, дружно с сътрудниците им от Плевен, чиновници на  ГДЖСОБТ  и на районно управление (на МВР) – Етрополе, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Извършени са голям брой процесуално-следствени дейности - обиски на шест лица, претърсвания на четири жилища и шест автомобила.  Иззети са огромен брой набор от документи за парични преводи и за коли, мобилни телефони, огромно количество златни украшения, портативен компютър и флаш памет.

В рамките на осъщественото следствие е открит механизмът, по който е работила проведената незаконна група  - преобладаващият сега способ " Ловърбой “ - В тези случаи нормално трафикантът съумява да сътвори прочувствена връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи дарове, кара я да се усеща специфична, с цел да се образува доверие и послушание. При визираното ОПГ е особено, че участниците в незаконната скица употребяват физическо принуждение, закани и душевен тормоз, както във връзка с жертвите на трафик, по този начин и във връзка с техни близки и/или очевидци на незаконната активност, след опити да се откъснат от трафиканта, или при непокорство и слаби доходи. Набирането на жертвите се реализира посредством персонални познанства и запознанства в обществените мрежи. Те главно са лица от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък обществен статус и проблематични фамилии. Според данните досега употребата е осъществена на територията на ФР Германия, където в уеб сайтове за запознанства  са оповестени фотоси и клипове на жертвите и цени за предлаганите половите услуги.

Специализираната интервенция е втора в границите на настоящата година и досъдебното произвеждане, която касае лица - част от реорганизирана по-мащабна проведена незаконна група,  по отношение на които са извършени дейности от ГДБОП - Министерство на вътрешните работи през месец април 2023 година

По реда на ЗМВР са арестувани 6 лица на 11.07.2023. В хода на работа по делото са събрани задоволително данни и са упрекнати 12 души, двама са оповестени за общодържавно търсене и следва правене на европейска заповед за арест. Пет лица се намират в арест, с наложена от съда мярка за неотклонение “задържане под стража ".

Продължава дейната работа по определяне на мрежата от жертви на проведената незаконна група и при нужда да им бъде предоставена профилирана помощ. Работата по документиране и доказване на незаконната активност на групата продължава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР