Специално за КМГ и по повод предстоящата Лятна Универсиада, която

...
Специално за КМГ и по повод предстоящата Лятна Универсиада, която
Коментари Харесай

Проф. Николай Изов: Очакваме достойно представяне на българските спортисти на Универсиадата в Чънду

Специално за КМГ и във връзка идната Лятна Универсиада, която ще се организира в китайския град Чънду, беседваме с Ректора на Национална спортна академия „ Васил Левски “- проф. Николай Изов, който ни споделя повече за ръководеното от него и само в България профилирано в спортното обучение и науката образователно заведение, за контактите и съдействието с Китай, както и за състава и упованията от българските участници в идното най-важно за годината международно спортно събитие в Китай.

В. Проф. Изов, Вие сте ректор на  единственото висше учебно заведение в Република България, профилирано в региона на спортното обучение и науката - Националната спортна академия „ Васил Левски “. Моля разкажете ни повече за нейната активност и за студентите, които се образоват и приготвят при Вас, както и за интернационалното съдействие на Академията?

О. Гордеем се с всички наши ученици, само че би трябвало да се знае, че при нас, с изключение на бъдещите първенци по разнообразни типове спорт, идват да се образоват и към този момент изявени спортисти, които са постигнали своята спортна популярност, с помощта на клубовете и националните тимове, с които са работили, и стремежът им е в Национална спортна академия „ Васил Левски “ да придобият познания и подготовка за треньори, учители, спортни и здравни експерти. Много от елитните ни студенти – спортисти, въпреки и не на олимпийско и международно ниво, не престават спортната си активност в клубовете по спортове към Академията. Тези клубове отварят порти към огромни спортни надпревари като актуалната Универсиада в Чънду, Китай.



Искам да подчертая, че интернационализацията е освен стратегическа цел на нашето висше учебно заведение, тя е и един от главните критерии за качество на образованието и науката. Стремим се да разширяваме контактите си както със страните в Европейския съюз, по този начин и отвън него. Сключените контракти за съдействие и продан са над 120, което не е по никакъв начин малко, поради профилирания темперамент на образованието. Най-високи резултати в образованията и практиките за студентите са постигани посредством обмени и общи планове с Италия, Германия, Полша, Испания, Белгия, Франция… Интересни обмени и развиване на връзките се случват в последните години със спортните университети на Грузия, Армения, Египет, Албания…

В. Какви са контактите с Китай и какви вероятности виждате в тяхното бъдещо развиване?



О. По отношение на Китай – имаме три контракта с китайски спортни университета, като най-активни връзки поддържаме с университетите в Пекин и в Чънду. Имали сме значително студенти от Китай, които са се обучавали в  образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ и степен „ магистър “. В момента в просветителна и научна степен  „ лекар “ се образова един студент от Китай в постоянна форма на образование по професионално направление „ Педагогика на образованието по гимнастика “. Няма потребност да показвам въздействието на Covid-кризата за блокиране на академичното съдействие с Китай в продължение на три години. Надявам се, че връзките ни освен ще се възстановят, само че и ще отидат по-далеч, което е от двустранна изгода. И ние има какво да научим от спортните среди на Китай, а и техните висши спортни учебни заведения показват постоянно задоволство от интернационалните контакти.

В. Предстои едно от най-важните спортни университетски събития за годината -  провеждането в китайския град Чънду, провинция Съчуан на Световните академични игри.  Моля кажете ни какъв е състава на българската делегация, в кои спортове ще се състезават българските участници и какви са Вашите упования?

О. Наистина това е  едно от най-важните спортни събития за годината и нашите представители се готвят за него. В Универсиадата в  Чънду, от 28 юли до 8 август, България ще се показа с 9-членна делегация и включва следните състезатели и типове спорт:



Валентин Андреев и Живко Господинов – състезатели по лека атлетика, Татяна Воложина и Лъчезара Пекова – състезатели по художествена гимнастика, Калоян Бинев – играч по таекуондо. Делегацията ще се води от доцент Петър Зографов, лекар – началник на делегацията, като в нея са включени още и Невяна Владинова – треньор по художествена гимнастика; доцент Пламен Нягин, лекар – треньор по лека атлетика, и гл. ас. Димитър Аврамов, лекар – треньор по таекуондо.  Всички те са отлични състезатели, първенци в разнообразни надпревари и упованията ни са свързани с почтено показване и нови оценки и медали за България! 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР