Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Мадрид Honda

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Мадрид Honda
Коментари Харесай

Първа среща с новата Honda Civic e:HEV

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Мадрид

Honda пусна 11-то потомство на Civic, моделът който е повече от сполучлив от 50 години насам. През това време са продадени 27,5 милиона Civics в 170 страни. Сега Honda улеснява себе си - новият Civic ще се предлага единствено с един мотор, основан на хибридното задвижване e:HEV. Чистите бензинови и дизелови мотори са изцяло отстранени, също няма plug-in хибрид и чисто електрическа версия.

В този хибриден модел главното задвижване е от вградения електродвигател с мощ 135 кВт/184 к.с. и оптимален въртящ миг от 315 Нм. 2,0-литров бензинов мотор с непосредствено атмосферно впръскване е със 105 кВт/143 к.с. и задвижва през множеството време втори елмотор, който служи като генератор за зареждане на батерията от 1,05 кВтч, конфигурирана под задната седалка, която от своя страна зарежда главният електродвигател.

Ако е належащо, моторите се редуват и бензиновият мотор поема предаването на мощността към предната ос, а системата превключва сред чисто електрическа, хибридна или чисто бензиново задвижвана според от оптималния разход на гориво и профила на шофиране. Между другото, тези промени съвсем не се виждат, няма „ заеквания “ или друго чувство.

Бяхме в действителност въодушевени от разхода на гориво в теста.Според измерването на WLTP, Honda показва разход от 4,7 литра/100 км и в края на двучасовото пробно шофиране по автомагистрала, селски път и градски трафик, ни сподели разход от 4,6 литра - в случай че се замислиш, умерено можеш да караш Сивик под 4,5 литра и по тази причина машината заслужи нашето почитание.

Ускорението се сочи като 7,8 секунди от 0 - 100 км/ч, оптималната скорост е 180 км/ч, тъй че естественият Civic няма да е спортен автомобил. Ако цените това, би трябвало да бъдете търпеливи, наточената версия на Civic - "Type-R " се завръща в 11-то потомство! Дали тя още веднъж ще има чудовищния спойлер и по какъв начин наподобява моторизацията тук, към момента не се знае.

Да се върнем към теста - в новата Honda Civic са конфигурирани няколко трика, които вършат малко по-забавно шофирането макар хуманната моторизация. В режим Sport звукът на мотора в интериора се усилва изкуствено, промяната на предавките се симулира изкуствено при бързо ускорение и скоростта на мотора се поддържа по-висока при завиване, тъй че да няма загуба на продуктивност при ускорение.

Шасито също заслужава похвали, без значение от това какви пътни условия трябваше да преминем, Civic ловко амортизираше. Дори и при по-динамично завиване, колата не безпокои, Civic безусловно се залепва към пътя.

Интериорът е доста удобен, както е особено за Honda, качеството на материала се е повишило спрямо предшественика и за благополучие към момента има механичните и въртящи се бутони за ръководство на климатика, да вземем за пример. Работата е доста интуитивна, даже в случай че информационно-развлекателната система с нейния 9-инчов екран е малко по-опростена спрямо конкуренцията. Но това не значи че е неприятно, системата работи бързо и са налични Android Auto (кабелен) и Apple CarPlay (безжичен). Цифровият скоростомер нараства до 10,25 инча и демонстрира цялата нужна информация.

Вътрешното пространство е наред, откъм гърба хората с естествен растеж имат задоволително място за краката, само че в случай че надхвърляте 1,85 метра, към този момент леко търкате главата си в облицовката на покрива. Обемът на багажника остава както при предшественика - 410 литра, при сгъната задна седалка доближава 1220 литра.

Новият Civic към този момент може да бъде поръчан, като цените стартират от 31 900 евро във версията Elegance и 33 200 евро във версията Sport. Топ моделът е Advance, който коства най-малко 36 500 евро.

Спецификации Honda Civic e:HEV
Дължина / широчина / височина: 4 551 / 1 802 / 1 408 метра
Двигател: електродвигател + 2.0 редови, четирицилиндров бензинов мотор - Мощност: 135 kW/184 к.с. (електрически двигател) / 105 kW/143 к.с. (бензинов двигател) - Максимален въртящ миг: 315 Нм - Скоростна кутия: 7-степенна DSG автоматизирана скоростна кутия - Ускорение: от 0 до 100 км/ч за 7,8 секунди - Максимална скорост: 180 км/ч - Разход на гориво WLTP: 4,7 л/100 км - Емисии на C02: 108 г/км - Цена: от 31 900 евро
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР