Специално внимание за защитата на малцинствата и общностите, и борбата

...
Специално внимание за защитата на малцинствата и общностите, и борбата
Коментари Харесай

Още за френското предложение за вдигане на ветото на РСМ

Специално внимание за отбраната на малцинствата и общностите, и битката с дискриминациятаи речта на омразата е заложено в плана на френското председателство за преговорна рамка сред Република Северна Македония и Европейския съюз. Преговорите могат да бъдат замразявани по оферти на всяка-държава членка до Европейската комисия, която изготвя рекомендация. Решението на Еврокомисията се подлага на гласоподаване на Европейски съвет, където водачите могат да го отхвърлят с квалифицирано болшинство.

РСМ би трябвало да одобри План за деяние за отбрана правата на хора, принадлежащи към малцинствени групи, както и да изготви ефикасни ограничения за битка с дискриминирането и речта на омразата, е записано във френското предложение. Комисията ще обърне особено внимание на напредъка по добросъседските връзки, а в проекто-документа се припомня значимостта на постигането на осезаеми резултати при осъществяването на двустранните съглашения – Преспанският контракт и Договорът за добросъседство с България. 

За привършване на договарянията би трябвало да бъдат изпълнени Копенхагенските критерии, а Комисията се ангажира да следи от близко напредъка по осъществяването им с регулярни отчети от Европейския съвет. Преговорите ще бъдат считани за завършени единствено, в случай че всички страни членки са съгласни с това и Република Северна Македония се придържа напълно към европейските полезности – господство на закона, правосъдна промяна, битка с корупцията, съществени човешки права, включително битка с дискриминирането и с речта на ненавист. В случай на редовно нарушение на полезностите на Европейски Съюз.

Комисията може по молба на страна членка, или по лична самодейност, да замрази договарянията и да сложи изискване за възобновяването им. Препоръката на Европейска комисия за заледяване и обновяване на договарянията при положение на нарушавания може да бъде отхвърляна от Европейски Съюз с квалифицирано болшинство.

По отношение на превода на всички документи в документа е маркирано, че Европейският съюз взема записка за изразеното желание и на Република Северна Македония и на България да излязат със своя едностранна декларация за македонския език. 6 са клъстърните глави в препоръчаната преговорна рамка.

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи съобщи, че договарянията за свалянето на българското несъгласие върху Северна Македония са в задънена улица: 

„Това, за което съм наясно, е, че сме напълно в задънена улица във връзка с София. Това не ме прави изключително благополучен, защото прекарвах всеки втори четвъртък в страната. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в Европейски Съюз. За това на този стадий не считам, че въобще можем да приказваме за каквато и да било преговорна рамка“.

До момента не сме получили предложение,одобрено от страните членки на Европейския съюз, съобщи министър председателят Димитър Ковачевски на Преспанския конгрес за разговор. 

„Ако членките на Европейски Съюз, в това число и Република България, се спогодят за предложение за разширение и ни го изпратя, ние ще разгледаме документа и ще дадем нашите забележки. Ние имаме доста ясни позиции, че за македонския език и еднаквост не се обсъждат“.

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски съобщи от своя страна, че в случай че всички претенции на България бъдат включени в преговорната рамка за Европейския съюз по-добре Скопие да не влиза в блока. 

В изявление за Канал 5 Мицкоски сподели:

„Това значи, че ние или ще бъдем асимилирани,т.е. – ще се българизираме, или в никакъв случай няма да бъдем част от Европейски Съюз. Това за мен е типичен нокаут за македонската дипломация“.

До Външната комисия на Народното събрание са изпратени три документа, касаещи френското предложение за повдигане на ветото за начало на договаряния на Република Северна Македония и Европейския съюз. Първият документ съдържа преговорната рамка и в него се отделя особено внимание на отбраната на малцинствата и общностите, и битката с дискриминирането и речта на омразата. Вторият документ е пректозаключението от срещата на европейските водачи идната седмица. В този документ е записано, че Европейският съвет приветства желанието на Република Северна Македония да включи в преамбюла на своята Конституция българите – сходно мнение не участва в преговорната рамка. Според наши източници това би трябвало да стане директно преди началото на договаряния, а не преди да се организира междуправителствената конференция сред Република Северна Македония и Европейския съюз. Заведен е и трети документ – двустранен протокол сред Република Северна Македония и България, който е допълнение към Договора за добросъседство, подписан в Скопие през 2017 година. В него точно се урежда решение на двустранните въпроси. БНР се срещна с първите два документа, а третият досега не е наличен за медиите.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР