Специалният пратеник на Евросъюза Мирослав Лайчак призова Сърбия и Косово

...
Специалният пратеник на Евросъюза Мирослав Лайчак призова Сърбия и Косово
Коментари Харесай

Специалният пратеник на ЕС призова Сърбия и Косово да се върнат към диалога

Специалният делегат на Евросъюза Мирослав Лайчак прикани Сърбия и Косово да се върнат към разговора за нормализиране на връзките. Той чака двете страни да не позволен повтаряне на насилието в Северно Косово от предишния месец.

Напрежението се ускори след 24 септември. Тогава към 30 въоръжени сърби се барикадираха в православен манастир в Северно Косово. Косовските управляващи си върнаха контрола над храма след престрелка, при която починаха трима от нападателите и косовски служител на реда.

При липса на разговор, ескалацията може да се повтори, предизвести Лайчак след среща с косовския министър председател Албин Курти. Гостът прикани за основаване на асоциация на сръбските общини за по-голяма автономност на регионите с преобладаващо сръбско население.

В Белград Лайчак беседва със сръбския президент Александър Вучич и предизвести, че европейската вероятност на Белград и Прищина минава през нормализиране на връзките. Европейският политик е съпровождат от специфичния американски делегат за Западните Балкани Габриел Ескобар, както и от представители на Франция, Гермчания и Италия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР