Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград–Прищина Мирослав Лайчак заяви,

...
Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград–Прищина Мирослав Лайчак заяви,
Коментари Харесай

Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград–Прищина: Не искаме друга Украйна

Специалният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград–Прищина Мирослав Лайчак съобщи, че Европейски Съюз не желае друга Украйна, като се има поради войната там и акцентира, че евросъюзът работи за усмиряване на обстановката в Косово, заяви Евронюз Албания, пред която Лайчак даде изявление.

Преди два дни трима косовски гранични служители на реда бяха задържани от сръбската полиция, в отговор на което Косово забрани влизането на всевъзможни артикули от Сърбия, както и транспортни средства със сръбски регистрационни номера на негова територия. Според сръбската страна карцерът е осъществен на територията на Сърбия, до момента в който косовската страна твърди, че косовските служители на реда са били хванати и отвлечени на територията на Косово.

По думите на Лайчак Европейски Съюз чака информация от мироопазващите сили на НАТО КейФОР по случая с тримата задържани косовски служители на реда.

„ Нека да изчакаме НАТО да ни каже какво се е случило и къде се е случило. Искаме да изясним обстоятелствата. Не желаеме да стигаме до решения, без да знаем всички обстоятелства. Правим всичко допустимо да не се случи друга Украйна, а в противен случай. По тази причина насърчаваме процеса на нормализация (между Косово и Сърбия). Нормализацията е тъкмо противоположното на (случващото се в) Украйна “, съобщи Лайчак.

Специалният представител на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия акцентира, че Европейски Съюз приканва за деескалация на напрежението, тъй като не желае хора по улиците и принуждение, а нормализация.

На Преспанския конгрес за разговор в град Струга, Република Северна Македония, през вчерашния ден специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина акцентира, че „ с цел да бъде изведен напред процесът (на разговор сред двете страни), би трябвало да има съгласие, разговор, храброст и визия “, оповестява Албанското радио и телевизия, представени от Българска телеграфна агенция. 

Лайчак изрази скептицизъм във връзка с разговора сред косовския министър председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич, като съобщи, че двамата взаимно си нямат доверие по пътя към нормализиране на връзките сред Прищина и Белград.

„ Двете страни (по разговора – Сърбия и Косово) ни споделят: Нека другата страна направи това, което вие (ЕС) желаете, а ние обещаваме, че ще свършим и нашата част. Но нещата не работят по този начин. Нашата философия (на ЕС) е „ вие би трябвало да извършите нещо, с цел да можете да получите нещо “, малко по малко, с създаване на доверие “, сподели Лайчак.

Напрежението сред Сърбия и нейната някогашна провинция продължава, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово стачкуват всеки ден от 26 май насам пред постройките на общините, в които бяха определени албански кметове, откакто сърбите бойкотираха локалните избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР