Специалният пратеник на bTV в Истанбул Яна Бързакова ни среща

...
Специалният пратеник на bTV в Истанбул Яна Бързакова ни среща
Коментари Харесай

От специалните пратеници на bTV в Истанбул: Разказ на потърпевши от репресивната машина в Турция

Специалният делегат на bTV в Истанбул Яна Бързакова ни среща с протестиращи и публицисти, които описват за живота в страна, ръководена от водач като Ердоган.

За Бурак и Емре, които порастват под ръководството на Ердоган, изборите са късмет за смяна на пътя на Турция, а не просто въпрос за промяна на държавното управление. Като множеството младежи – желаят независимост на изложение.

По последни данни Реджеп Тайип Ердоган получава 49,35%, а Кемал Кълъчдароглу – 45%

„ Най-напред би трябвало да се оправи това, че хората не би трябвало да се опасяват, в случай че са написали или споделили нещо “, споделя юристът Емре Айдемир.

„ Да, има репресивна среда. Да, демократичните канали са доста лимитирани, само че това не е причина да мълчим “, изясни Бурак.

Той приказва за репресиите от персонален опит. През 2021 година той е задържан и упрекнат в тероризъм след присъединяване си в митинга против политическото уволняване на шефа на един от най-опозиционните университети в Турция – Боазаджи.

„ Дойдоха в 5 часа сутринта. Започнаха да тропат мощно. По това време аз съм спял и татко ми е отворил вратата. Между 5-има и 6-има униформени проснаха мен, татко ми и майка ми на земята и насочиха оръжията си към нас “, спомня си Бурак.

Вчера един от претендентите за президент се отдръпна

Седеф Кабаш – едно от остриетата на турската опозиционна публицистика – не е сюрпризирана от историята на Бурак. Тя нееднократно се е сблъсквала с властта. За първи път полицията нахлува в дома ѝ през 2015 година поради сериозен туит. А предходната година – „ сентенция “ по време на жив ефир я вкарва в пандиза за засегнатост против президента.

„ Веднага бях арестувана. Прекарах 49 дни в пандиза болести съмнение, че ще избягам и укрия доказателства. Няма по какъв начин да укрия доказателства, тъй като бях онлайн, всички са го гледали. Но задачата е просто още веднъж да ме санкционират “, изясни Седеф Кабаш.

Снимка: bTV

Казва, че офанзивите против нея са предизвестие и към останалите ѝ сътрудници, които приказват за проблемите в Турция – като икономическата рецесия, корупцията и неспазването на човешките права.

„ Заглушават публицистите, които са решени да кажат на обществото истината. Аз никога няма да отстъпя и няма да млъкна. Както виждате, не преставам да приказвам “, сподели Седеф Кабаш.

В тазгодишната ранглиста на „ Репортери без граници “ за свободата на медиите Турция падна до 165-о място от 180 страни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР