Специални радио нашийници, поставени на девет женски полярни мечки, показват

...
Специални радио нашийници, поставени на девет женски полярни мечки, показват
Коментари Харесай

Полярните мечки намират все по-малко храна, сочи проучване

Специални радио нашийници, сложени на девет женски полярни мечки, демонстрират напъните на животните да си намират храна измежду изчезващите ледове на Арктика, сочи изследване, представено от BBC. Всеки един нашийник е записвал видео и местоположението на животното, а откривателите са измервали и метаболизма и хранителния режим на животните. Това посочило, че множеството животни не съумяват да си набират задоволително храна, с цел да задоволят енергийните си потребности. Екипът откриватели разкрил също по този начин, че мечките имат по-висок метаболитен темп, в сравнение с се е считало до момента. Това демонстрира, че полярните мечки имат високи енергийни потребности, които те не съумяват да покрият поради отдръпващия се морски лед.

 Девет женски полярни мечки носили радио нашийници, които предавали местонахождение и видео на откривателите Девет женски полярни мечки носили радио нашийници, които предавали местонахождение и видео на откривателите © Българска телеграфна агенция
Климатичните промени имат сериозен резултат върху морския лед в Арктика и с отдръпването му полярните мечки са принудени да изминават по-големи дистанции, с цел да ловуват.

Авторите на изследването, оповестено в журнала Science, означават, че мечките би трябвало да вървят повече, с цел да намерят главната си храна - тюлени. Големите дистанции са значима причина да се изясни влошеното телесно положение на мечките.

Докато множеството фенове на научнопопулярни филми са привикнали да виждат фрагменти и фотоси на мечки, които улавят тлъсти тюлени, неотдавна оповестена фотография на умираща от апетит мечка повдигна въпроса дали това не е бъдещето на типа.
 Мнозина се притесняват, че сходни фотоси на добре охранени мечки ще стават все по-голяма необичайност Мнозина се притесняват, че сходни фотоси на добре охранени мечки ще стават все по-голяма необичайност © Българска телеграфна агенция
Проучването на екипа обгръща интервала сред 2014 и 2016 година, когато Антъни Пагано от Калифорнийския университет и сътрудниците му си сложили задача да проследят питателните и ловни привички на белите мечки. Успели да заловен девет женски край морето Бюфорт на север от Аляска и измерили метаболитния темп на животните, като им взели проби от кръв и урина.

Тогава сложили и нашийниците, които проследявали и заснемали придвижванията на мечките.
Антъни Пагано, Калифорнийски университет: Открихме, че енергийните потребности на полярните мечки са доста по-големи, в сравнение с чакахме. Те би трябвало да хващат доста тюлени.
Арктическият морски лед понижава с към 14% на десетилетие, което най-вероятно лимитира съществено достъпа на полярните мечки до тюлени. Изследователите допускат, че мечките се постанова да трансформират и ловните си привички със промяната на сезоните.
 Заради отдръпващия се лед полярните мечки би трябвало да изминават все по-големи дистанции, с цел да намират главната си храна - тюлени Заради отдръпващия се лед полярните мечки би трябвало да изминават все по-големи дистанции, с цел да намират главната си храна - тюлени © Българска телеграфна агенция
През пролетта мечките се хранят най-много с млади тюлени. С течението на годината обаче тюлените стават по-опитни и по-трудни за улавяне.
Антъни Пагано: През есента мечките съумяват да заловен едвам няколко тюлена на месец, до момента в който през лятото те хващат сред пет и 10.
Технологията, която откривателите употребявали, ще им помогне да схванат надалеч по-добре смяната на морския лед и отражението ѝ върху полярните мечки, написа BBC.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР