Специални изисквания за хората, които се трудят на открито. Задължително,

...
Специални изисквания за хората, които се трудят на открито. Задължително,
Коментари Харесай

Специални изисквания за работещите на студа

Специални условия за хората, които се трудят навън. Задължително, с изключение на топлите питиета и подобаващото облекло, е да се промени работното време и да се вкарат по-чести почивки. При това почивките би трябвало да стават в пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма. Ако шефът не извърши условията, го заплашват наказания до 15 000 лв., предизвестяват от Главната ревизия по труда.

Янко към този момент 6 години е инкасатор в Синята зона в Хасково. Той е на улицата 8 часа дневно без значение дали е горещина или мраз.

„ Свикнали сме на времето, постоянно сме на открито. Издържа се. Хляб без кора няма. Искаме или не желаеме, ще работим ", показа той.

Общо 15 са инкасаторите, които също като Янко работят целогодишно на открито. Когато температурите са доста ниски, с изключение на облекло, те получават и други помощни средства, с цел да устоят на студа.

„ Осигуряваме съответното облекло. Ако е доста студено осигуряваме топли питиета, а в случай че е доста топло според от избрания код осигуряваме и вода ”, съобщи шефът на " Тролейбусен превоз " Синя зона – Хасково Йордан Панев.

Условията на труд са избрани с разпоредба. При оповестени кодове за рисково време работодателите са длъжни да обезпечат на служащите си и климатизирани пространства за отмора. Това е и най-честото нарушаване, изясняват от инспекцията по труда.

„ Санкциите по кодекса на труда са от 1 500 до 15 000 лева Наше пълномощие е ние да дадем наставления, наложителни за осъществяване, с които да принудим работодателя да предприеме въпросните ограничения ”, сподели специалистът от Главна ревизия по труда Дина Христова.

Инспекторите обаче рядко установяват нарушавания. „ Самите работодатели осъзнават, че техните служащи, в такова време, са неработоспособни и на процедура изключение са сходен вид нарушавания, когато приказваме навън ”, добави Христова. В синята зона в Хасково също са имали инспекции по сигнали, само че нарушавания не са откривани.

„ В избрани случаи решаваме дали хората въобще да работят навън в рискови обстановки, отново според от избрания код, когато е доста топло или доста студено ”, сподели още Йордан Панев.

В инспекцията по труда сигналите и нарушаванията са повече за хората, работещи на закрито.

NOVA
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР