Специалната военна операция на Русия, която започна на 24 февруари,

...
Специалната военна операция на Русия, която започна на 24 февруари,
Коментари Харесай

Киев и киевчани на 24 февруари

Специалната военна интервенция на Русия, която стартира на 24 февруари, провокира потрес измежду по-голямата част от жителите на Украйна, който стартира да отминава единствено няколко часа по-късно, когато стана ясно, че няма опасност за цивилното население.

През целия ден централните управляващи бяха доста спестовно осведомени за протичащото се. Зеленски от време на време се появяваше в ефир с спорни обръщения. Първо, той разгласи въвеждането на военно състояние, разгласи раздаването на оръжия на всички, " с цел да защитим нашата земя ", само че прикани жителите да останат вкъщи и да запазят успокоение.

По-късно той сподели, че Украйна е скъсала дипломатическите връзки с Русия. Министерството на външните работи на Украйна извика Василий Покотило, краткотрайно поверен в делата на Украйна в Руската федерация на съвещания и пристъпи към евакуация на украинското посолство в Москва. Консулските служби на Украйна на територията на Руската федерация на 24 февруари работеха както нормално.

На 24 февруари Зеленски внесе в Радата законопроект за обща готовност, само че въз основа на събитията от 2014-2015 година е малко евентуално да има дълги опашки от хора, които желаят да се бият във военните регистрационни служби. А предния ден, на 23 февруари, президентът издаде декрет за привличане на 46 000 резервисти във въоръжените сили на Украйна на възраст 18-60 години. Това са главно хора, които са съумели да се " нагледат " в Донбас.

Въпреки апелите на управляващите да няма суматоха, от сутринта стартира интензивна миграция на персонални коли към западните граници на Украйна. Към средата на деня, по данни на Държавната гранична работа, на опашката за излизане на Граничен контролно-пропусквателен пункт на границата с Полша са се натрупали до 230 коли, 80 коли са желали да тръгнат за Словакия, 300 за Унгария и 350 за Румъния. Министерство на вътрешните работи на Украйна заяви, че няма ограничениягражданите, пътуващи в чужбина, само че незабавно се оказа, че това не е по този начин: шефът на митницата в Лвов Даниил Меншиков разгласи, че на мъжете на възраст от 18 до 60 години няма да да им бъде позволено да изоставен Украйна.

Масовото изселване на жителите на Киев беше видимо. Двете централни автомагистрали на столицата - бул. " Победа " и околовръстен, водещи на запад, бяха задръстени от сутринта до късно през нощта, трамваите стопираха, тъй като водачите заеха трамвайните релси. Движението на градския превоз обаче не спря.

Кметът на Киев Виталий Кличко наложи полицейски час от 22:00 до 07:00 часа. Метрото работеше гратис и жителите на Киев можеха да го употребяват като скривалище при положение на въздушен удар. Според Кличко „ всички станции на киевското метро по време на паника са налични за хората когато и да е на денонощието – с цел да избягат от заплахата “.

Украинското здравно министерство заяви, че лечебните заведения работят в засилен режим и ще дават помощ на тези, които може да се нуждаят от нея. Всички комунални и обществени служби на столицата и района също продължиха да работят както нормално. Това важи и за хранителни магазини и супермаркети, само че на входа не се пускат повече от 10 души. Хлябът е най-популярен измежду купувачите този ден, всички останали съществени артикули си стоят по рафтовете. Властите предизвестяват, че питателните наличия в складовете на веригите магазини ще стигнат за 15-20 дни. Единствената комерсиална верига, която не търгува при новите условия, е “Макдоналдс” който спря работата в цяла Украйна.

След като стана известно, че Беларус и Руската федерация стопираха доставката на бензин за Украйна, на бензиностанциите се образуваха големи опашки, доста мрежи бяха принудени да вкарат ограничаване от не повече от 20 литра на автомобил. Към вечерта някои бензиностанции бяха изцяло затворени. Този проблем беше приет от съветника на ръководителя на президентската администрация Михаил Подоляк, който сподели, че „ има спекулативно огромно търсене на бензиностанциите “ и управляващите мислят какво да вършат по въпроса.

Най-големите опашки в цялата страна се следиха покрай банкомати и аптеки - киевчани бързат да теглят пари и да си купят най-необходимите медикаменти. Националната банка предизвести, че „ клоновете ще работят в непрестанен режим при липса на опасност за живота и здравето на популацията “ и в това време лимитират тегленето на пари от сметките на клиента.

Късно вечерта на 24 февруари Зеленски насочи различен апел, призовавайки руснаците да излязат на площадите и съобщи, че сякаш „ Русия за международната общественост се трансформира в аналог на ДНР и е почнала да получава първите наказания от пакет от ограничавания – най-големите в историята.” Той прикани украинските жители да се причислят към териториалната защита, а " международните водачи " да оказват помощ уверено на Украйна.

В същото време стартира политическото недоволство. Невъзможно е да не се обърне внимание на апела на група депутати от Радата (7 души), които предложиха на Зеленски „ неотложно да стартира договаряния с президента на Руската федерация по отношение на изискванията за примирието “, а Върховната Рада „ да образува група за стратегически съвещания с Федералното заседание на Руската федерация”. Народните депутати считат, че „ по-нататъшното изостряне на военните дейности може да докара до същинско злополучие “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР