Специална кампания “Обичам Пловдив, пиша на ръка организира фондация Пловдив

...
Специална кампания “Обичам Пловдив, пиша на ръка организира фондация Пловдив
Коментари Харесай

Градски шрифт събира почерците на пловдивчани

Специална акция “Обичам Пловдив, пиша на ръка ” провежда фондация „ Пловдив 2019 “ във връзка Деня на българската книжовност. Идеята на уредниците е да насърчат писането на ръка, даже и във времената на съвсем цялостна цифровизация.

От 24 до 26 май всеки пловдивчанин ще може да подари своя почерк и по този начин да вземе присъединяване в основаването на първия пловдивски шрифт. За задачата на обособени в града места ще има пунктове. Там искащите ще би трябвало да изпишат обещано изречение, което събира всички букви от писмеността.

Пунктовете ще се намират на площада пред Общината, на площад “Марукян ” в Капана, до виенския павилион в Цар-Симеоновата градина, на централната алея в парк Лаута, до детската железница на Младежкия рид и до трибуните на Гребната база и ще одобряват ръкописи от 10.30 до 12.30 ч. и от 15.00 до 19.00 ч. Всички искащи могат да дадат своя принос и посредством обществените мрежи, като качат там ръкописа си с хаштаг #пишанаръка.

Ръкописът на жителите ще бъде употребен за основаването на неповторим пловдивски шрифт от две графични студиа - PUNKT и Typedepot. Шрифтът ще бъде дарен за свободно прилагане и събаряне в електронен формат на 1 ноември - Деня на националните будители. Проектът може да се следи на @plovdiv.type.project в Инстаграм.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР