Специализираното полицейско подразделение в Мемфис, част от което са били

...
Специализираното полицейско подразделение в Мемфис, част от което са били
Коментари Харесай

След смъртта на Тайър Никълс: Протести, арести и разпускане на полицейско подразделение

Специализираното полицейско поделение в Мемфис, част от което са били петимата служители на реда, упрекнати, че са пребили до гибел Тайър Никълс, беше необуздано на фона на митинги в цялата страна нощес, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Полицейското ръководство заяви в свое изказване, че за непрекъснато приключва работата

на профилираното поделение, откакто началникът на полицията разговарял с членове на фамилията на Никълс, водачи на общността и полицейски чиновници. Говорител на полицията удостовери, че и петимата служители на реда са били част от подразделението. Срещу тях бяха повдигнати обвинявания в ликвидиране, нахлуване и похищение.

В четири видеоклипа, оповестени в петък, се вижда по какъв начин служителите на реда нанасят побой на Никълс, макар че той наподобява не съставлява опасност.

Семейството на Никълс и публични представители показаха отвращение и тъга, само че приканиха митингите да останат мирни.

Специализираното полицейско поделение е било основано през октомври 2021 година, с цел да се концентрира върху горещите точки на престъпността в Мемфис .

Критиците споделят, че сходни профилирани подразделения могат да бъдат прекомерно склонни към използването на принуждение, показва Ройтерс. Смъртта на Никълс е следващият случай, в който полицията употребява несъразмерна мощ против негър.

Междувременно трима души са били задържани, а двама служители на реда са били нападнати по време на митинги в Ню Йорк

във връзка със гибелта на Тайър Никълс след полицейски арест в Мемфис, оповестиха от полицейското ръководство в Ню Йорк в петък вечерта, съобщи ДПА.

Един от протестиращите е скочил върху капака на автомобил на нюйоркската полиция и ритнал предното стъкло, оповестиха чиновниците. 

Полицията заяви, че задържаните са 33-годишният Архенис Ривера, който скочил върху полицейския автомобил, 34-годишната Катрин Стоун, която се пробвала да надраска графити върху същия автомобил, и 25-годишната Кенди Никол, която се пробвала да попречи на ареста на Ривера и блъснала двама служители на реда в лицето.

Повече от 100 протестиращи се включиха в два митинга на площад " Таймс скуеър " и площад " Юниън скуеър " в петък вечерта ,

когато беше оповестено ужасяващото видео на Тайър Никълс, пребит до гибел от петима чернокожи служители на реда от Мемфис, припомня ДПА.

И петимата служители на реда бяха уволнени и упрекнати в ликвидиране преди публикуването на видеото. 

Градовете в цялата страна се подготвяха за демонстрации и в събота, само че те бяха малобройни и без принуждение, отбелязва АП. Няколко десетки стачкуващи в Мемфис блокираха моста на междущатска автомагистрала 55, по който се реализира придвижването над река Мисисипи в посока към Арканзас. Протестиращи блокираха придвижването и в Ню Йорк, Лос Анджелис и Портланд, Орегон.

На заглавната фотография: Протест против полициейското принуждение на " Таймс скуеър " в Ню Йорк.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР