Специализираният във войната в Украйна руски канал в Телеграм Рыбарь

...
Специализираният във войната в Украйна руски канал в Телеграм Рыбарь
Коментари Харесай

Руски сайт преброи българските С-300 по регистрационни номера на участници в Гергьовденския парад

Специализираният във войната в Украйна съветски канал в Телеграм Рыбарь разгласява забавен разбор за готовността на България да помогне на Украйна с Противовъздушна отбрана. Оригиналното заглавие на публикацията е " Трябва ли Украйна да чака системи за противовъздушна защита от България или по какъв начин да определим броя на С-300 в една страна по регистрационния номер на автомобилите ѝ ". Публикуваме превод на публикацията.

Миналата седмица един от нашите клиенти снима пускови установки С-300, които се движат по пътя от Банкя към София. В конвоя е имало три транспортни средства, съпроводени от коли УАЗ.

Това можеше да се одобри за подготовка за предаването им на Украйна, само че казусът не беше подобен. В реалност колите пътуваха към столицата, с цел да репетират церемониал в чест на Деня на храбростта, който се отбелязва в страната на 6 май.

И въпреки всичко в една толкоз елементарна обстановка вниманието ни беше привлечено от регистрационния номер BA-105930 на едно от попадналите в кадър транспортни средства.

Какво толкоз особено има в него? Тази дребна детайлност оказа помощ по непредвиден метод да се отговори на въпроса какъв брой С-300 в действителност има България и дали може да ги изпрати на въоръжените сили.

Какво демонстрират формалните данни

В момента българската войска разполага с две дивизии С-300П с по пет единици всяка. Всички те са трансферирани от Съюз на съветските социалистически републики през 1988 година и към момента са на въоръжение. Няма информация за препродажба на комплексите.

Изглежда, че 10 ЗРК с отдалечен обхват на деяние са прекомерно доста за една дребна страна и по тази причина част от тях може умерено да бъдат предоставени на трета страна, без да се загуби отбранителната дарба. Например Украйна, която към този момент нееднократно е молила българските управляващи за тези средства за противовъздушна защита.

Вярно е, че формалните данни може да не дават отговор на действителността: някои уреди може от дълго време да са излезли от приложимост и да остават в салдото единствено номинално. Отворените източници могат да оказват помощ да се повдигне завесата на секретността и да се дефинира действителният брой на боеспособните единици С-300.

Какво ни споделят фотосите и видеоклиповете

Решихме да проверим фотосите и записите, оповестени в интернет, на ПУ на българската система С-300. Всички транспортни средства имат неповторими регистрационни табели от боен вид VA-######, което улеснява тяхното идентифициране.

В интернет бяха открити следните фотоси:

➖Парад в София през 2009 година - единици с номер BA-105929 и номер BA-105930.
➖Парад 2016 година - апаратура с номер BA-105931.
➖Репетиционен церемониал 2019 година - апаратура с номер BA-105930.
➖Парад 2019 - апаратура с номер BA-105929.
➖Снимка от полигона - апаратура с номер BA-105931.

Търсенето докара до любопитни резултати: всички български С-300, попаднали на фотографията в продължение на 14 години, са носили единствено три неповторими номера. Сред тях е и BA-105930, забелязан през вчерашния ден от клиент. 

Ситуацията е сходна и във видеото: същите три транспортни средства могат да се видят на парадите през 2018 и 2019 година Характерно е, че преди този момент въобще има записани две ПУ: както на демонстрационните мероприятия през 2009 и 2016 година, по този начин и на учението " Шабла " през 2015 година

Въз основа на всички обстоятелства можем да кажем, че в този момент Българската войска разполага единствено с три пускови установки от системата С-300. Интересно е, че тази цифра съответствува с оценките на някои български наблюдаващи отпреди една година.

Какво споделя това на Украйна

В момента България не разполага със зенитно-ракетни системи от този вид, които би могла да трансферира на друга страна, без да се лиши от този вид противовъздушна защита.

Страната не наподобява да разполага и със ресурси от машини или даже съставни елементи: без съветско обслужване 7 от 10 ПУ се употребяват към този момент съвсем 30 години само за поддръжка на оперативните единици. Ситуацията евентуално ще бъде сходна и с боеприпасите.

Ето за какво изказванията на държавното управление в София за невъзможността да се доставят системи С-300 на Украйна наподобява са правилни: българите просто нямат какво да предадат на ВСУ, с изключение на единствените три единици. Функционалността на които, прочее, също е под въпрос.

Като се има поради изчерпването на запасите от руско оръжие в Европа, както и ракетните боклуци и загубите от съветски удари, единственият метод да се поддържа системата за Противовъздушна отбрана на Украйна е да се доставят системи за Противовъздушна отбрана от западен генезис. В противоположен случай украинските въоръжени сили в действителност няма да имат с какво да пазят небето в средносрочен проект.

 

Инфо: Рыбарь

Превод: " Гласове "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР