Специализираният съвет за контрол над лекарствоснабдяването ще предложи законодателни промени,

...
Специализираният съвет за контрол над лекарствоснабдяването ще предложи законодателни промени,
Коментари Харесай

Меджидиев обвини Сербезова за проблема с лекарствата и обяви мерки срещу дефицита

Специализираният съвет за надзор над лекарствоснабдяването ще предложи законодателни промени, които подобрят да системата за надзор над пазара на лекарствени артикули, заяви здравният министър Асен Меджиев след съвещанието на съвета.
Още по темата
По думите му от 400 следени лекарствени артикули, при предходното държавно управление в листата за наблюдаване са останали едвам 60 медикамента. Министърът счита, че това би трябвало да се промени, тъй като задачата на страната е повече лекарства да са разполагаем на българските жители. Това е държавен надзор, който подсигурява, че ще спрем износа на лекарство, в случай че има понижение на наличните му количества, подсети Меджидиев. Според него казусът с контрола над медикаментите е стратегически и касае националната сигурност.

Меджидиев разгласи измененията, които ще бъдат подхванати за възстановяване на системата за надзор на медикаментите.

Първата изисква смяна в Закона за медикаментите, с която да се усили броят на медикаментите, които ще подлежат на надзор за наличност, като към тях ще бъдат добавени всички животоспасяващи, които сега не подлежат на мониторинг. Предвижда се и повдигане на настоящия предел за прекъсване на износа на лекарства.

Сега той е 65% от месечното ползване на популацията, само че с какъв брой ще се увеличи, следва да се реши.

Деян Денев, представител на фармацевтичната промишленост, също разясни, че повишението на броя на лекарствените артикули, които се следят за дефицит, изискват законодателни промени. Той счита, че това може да се случи в къси периоди, като уточни, че персоналното му мнение за нарастване от 60% на 90% на медикаментите. Ако прагът се вдигне на 90%, то това ще усили двойно броят на следените медикаменти. Според него, при настоящ парламент, смяната може бързо да бъде призната.

Здравният министър разгласи, че плануват и други ограничения за повишение на контрола над медикаментите в комерсиалната мрежа, които могат да влязат в деяние още тази седмица:
Видима ще стане неналичието в складовете за аптечната мрежа, тъй че всяка една аптека да може да наблюдава наличностите и при липса да даден артикул да го търси от други доставчици; Лекарите ще получават ежедневна информация за наличността и неналичието на лекарства, с цел да се ориентират в изписването им на пациентите. Така да вземем за пример, в случай че сега един антибиотик липсва, само че има наличност на различен подобен от една и съща генерична група, той да може да го предпише, тъй че пациента да не губи време; Засилване на контрола по изписване и разпределяне на медикаментите - това включва лекари, снабдители и аптеки. Ще бъде спряна практиката всеки да може да си купи антибиотик без рецепта; Включване в наблюдаване на лекарства, които не са в настоящия лист.
Скоро ще приключат и инспекциите за наличност на медикаменти по аптечните мрежи. " Ако има нарушавания, ще има и санкции ", акцентира Меджидиев. министърът заяви, че момента всички снабдители са мобилизирани и има обезпечени спомагателни количества в аптечната мрежа на изчезналите лекарства за дихателни инфекции  - " Пулмикорт " и " Вентолин ", както и на антидиабетични и антихиперзивни медикаменти.

Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз, разяснява, че формулата за следените медикаменти, която е била изменена при предходния министър Асена Сербезова, не е била съгласно закона. По думите това е наложило съответната смяна в броя на медикаментите.

 

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР