Специализираният съд сериозно е увеличил броя на наложените ефективни присъди.

...
Специализираният съд сериозно е увеличил броя на наложените ефективни присъди.
Коментари Харесай

Специализираният съд е изпратил в затвора 138 души през 2017 г.

Специализираният съд съществено е нараснал броя на наложените ефикасни присъди. Председателят му Георги Ушев съобщи на конференция за Доклада за активността на съда през 2017 година, че наказани на затвор са били 138 души, като за съпоставяне, в предходните две години ефикасните присъди са били под 80, оповестява news.lex.bg.

С условни санкции са завършили делата на 167 души, а един е бил наказан на пробация. От ефикасните присъди най-честото наказване е до 3 години затвор, наложено на 96 души, 40 са наказани на от 3 до 10 години затвор, а двама са получили присъди от над 10 години затвор. Съдиите са чели и оправдателни присъди на 67 подсъдими.

През 2017 година спецсъдът е решил общо 130 каузи. От тях 87 са завършили със съглашения. За 3044 каузи съдът се произнася по претенции за потребление на специфични разследващи средства, като е дал позволения за 2146 СРС-та, а отводите са 898.

След измененията в Наказателно-процесуален кодекс от края на предходната година, спецсъдът преглежда към този момент и делата за корупция по високите етажи на властта, като Георги Ушев регистрира, че досега са постъпили девет такива. Шефът на спецсъда изиска и незабавно нарастване на щата с още 10 съдии, с цел да се отговори на упования растеж на делата.

При представянето на доклада Георги Ушев заяви, че заместникът му Стоян Тонев е подал оставка. За неговото място той е предложил да бъде назначена арбитър Мариета Райкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР