Специализирани операции срещу наркотрафика бяха реализирани при съвместни действия на

...
Специализирани операции срещу наркотрафика бяха реализирани при съвместни действия на
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР в ексклузивно интервю пред БЛИЦ TV: За заловения кокаин, мутрите, пуснатите убийци на Георги и отвличането на Тони Златков!

Специализирани интервенции против наркотрафика бяха осъществени при взаимни дейности на Министерство на вътрешните работи и Специализираната прокуратура. За първи път от години беше хванато рекордно количество кокаин - 1 кг. Има ли водачи на наркопазара, какво се случва с разкриването на отвличането на Адриан Златков и неразкритите убийства. По тези и други горещи тематики потърсихме за коментар основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов. Ето по какъв начин професионалният началник на Министерство на вътрешните работи отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Главен комисар Маринов, през последните дни в България се организираха интервенции против наркоразпространението. Какъв е Вашият разбор?
- Противодействието на наркотрафика и наркоразпространението е един от целите, които съм обрисувал в моята активност, като стартираме от уличното разпространяване, групи, които популяризират наркотичните субстанции и стигнем до присъединяване на български жители в интернационалния наркотрафик.

В последните дни ГДБОП направи няколко реализации под управлението на Специализираната прокуратура. Бяха обезвредени проведени незаконни групи в разнообразни градове от страната.

Общото при всички тези ОПГ е, че занимавайки се с наркоразпространение, те правят и други съпътстващи незаконни действия като оказване на насила, силови дейности, рекет и лихварска активност.

При неутрализирането на сходни лица и групи се реализира един добър резултат в оперативно - издирвателната работа.


- Има ли изявен водач в трафика на опиати в София и цялата страна?
- През последните години проведената престъпност и нейните структури са претърпели съществено развиване. Това е в резултат на новите промени в законодателството и новите способи на работа на правоохранителните и правоприлагащите органи.

От самите реализации виждате, че това пространство се е разроило в групи, които работят на съответна територия и управляват избрана среда.

Можем да кажем, че в наркоразпространението няма очевидно изразен водач и, че структурата не е пирамидална, а в противен случай - разконцентрирана. Това я прави по-трудна за реализация, тъй като в случай че има един водач, то доста бързо ще се стигне до него и при неутрализирането му ще се обезврежда и цялата конструкция.

- Какво е най-голямото количество дрога, което е намерено при интервенциите от последните дни?
- Много огромно количество дрога беше намерено през вчерашния ден при реализацията във Велико Търново - над 36 чувала със суха тревиста маса, която е предопределена за разпространяване.

Отново през вчерашния ден при интервенция на Столична дирекция на вътрешните работи беше хванато огромно количество кокаин с доста висока непорочност, близо 1 кг и половина. Това е сериозен удар.

Ако сходно количество кокаин беше публикувано в София, щеше да има огромни облаги.


- На каква стойност е арестуваният кокаин?
- Тепърва ще се пресмята цената. Знаете, че това става по избрани таблици, след което прокуратурата ще пристъпи към покачване на обвиняване.

При всички положения арестуваното количество кокаин би генерирало сериозен паричен запас, защото достигайки до уличния пазар то се размесва с примеси и облагата от продажбата му се усилва.

Колкото по-надолу слиза разпространяването на кокаина, толкоз по-голяма облага се генерира от него и през колкото граници минава толкоз по-скъп става.

- Има ли България нови представители в интервенция като " Кокаинови крале ", която беше извършена по времето на Цветан Цветанов?
- Тогава бяха нанесени съществени удари върху наркомафията, тъй като става въпрос за доста сериозна интернационална организация по наркотрафик.

Преди 2 години ГДБОП беше разформирована, само че в този момент мога да кажа, че работи на цялостни обороти и всеки ден има реализации. Те работят по избрани процеси и следят избрани лица.

Ще следим резултатите.

- Сред арестуваните по време на интервенциите против разпространяването на дрога имаше и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Какво може да кажете за интервенцията на отдел Вътрешна сигурност, при която бяха задържани тези лица?
- При работата по обезвреждане на незаконния контингент за жалост сътрудниците се натъкват и на наши чиновници.

Естествено тогава процедурата е следната: Уведомява се дирекция Вътрешна сигурност, защото те са органът, който има пълномощия по следствие на чиновници на Министерство на вътрешните работи, работи се взаимно и под надзора на Специализираната прокуратура и при всеки един подобен случай няма да има компромис за никого.

За мен е неприемливо чиновник на Министерство на вътрешните работи да взе участие в разпространяване на опиати или в прикриване на незаконни групи.

- Как си обяснявате решението на Софийския градски съд да постанови най-леката мярка за неотклонение " подписка " за Йоан Матев, който е упрекнат в убийството на Георги в Борисовата градина? Нямате ли чувството, че по този метод съдът се подигра с денонощните старания на Министерство на вътрешните работи да залови обвинения?
-
Не бих желал да разясня решението на съда, а и никой не би трябвало да го прави.

След като съдът по този начин е решил, това значи, че има такава законова процедура, закон и всичко е спазено.

Няма по какъв начин аз да разясня решението на съда. Мога да кажа единствено, че от страна на проверяващите органи - полицията и прокуратурата, и това което е трябвало, е било направено и е завършило в досъдебната фаза.

Мисля че към днешния ден са предявени и материалите по досъдебното произвеждане на обвинения.

Ние продължаваме напред. Длъжни сме да се съобразим с всяко решение на съда.

- Какво се случва във връзка с откриване на отвличането на Адриан Златков?
- Този случай е във фаза на досъдебно произвеждане. Много се изговори по тематиката. Искам да дам успокоение на сътрудниците да си свършат добре работата.

В момента се работи по процесуално култивиране на събраната информация и доказателствени средства. Надявам се да продължим със същото движение.

- Във Враца, Плевен и Бургас бяха извършени профилирани интервенции против локални мутри. Ще продължат ли взаимните дейности на Министерство на вътрешните работи със Специализираната прокуратура и в други български градове?
- Съвместно с основния прокурор Цацаров и Специализираната прокуратура стигнахме до решение да променим тактиката по този начин, че да обхванем цялата страна със служби като ГДБОП, Главна дирекция Национална полиция и жандармерията, с цел да покажем, че страната стига до всяка една точка на Република България и обезврежда опцията в някои от обитаемоте места избрани лица да се помислят за недосегаеми, имайки поради, че се познават с локалните представители на полицията или органи на държавната власт.

Действията ни ще продължат във всеки един град на страната. Ще бъдат удряни такива, които правят незаконна активност и считат, че са надалеч от столицата и никой не ги вижда.

- Какво да чакаме от Министерство на вътрешните работи за откриване на поръчковите убийства. Едно от тях е на притежателя на " Агресия " Антов, който бе разстрелян пред къщата си в Бистрица.
- По отношение на осъществените убийства осъществени в по-предишен интервал, процедурата е такава, че при постъпване на всяка една информация или нови данни във връзка с самото незаконно действие, има процедура по обновяване на следствието.

В процеса на работа излизат нови обстоятелства и условия. За страдание има и случаи, които са много по-сложни и не съумяваме навреме да ги разкрием.

- Как ще коментирате офанзивите против Министерство на вътрешните работи от страна на някогашни негови чиновници и каква е тяхната цел?
- Всеки е свободен да изрича мнението си, стига да знае къде е границата на обидата и набеждаването.

Не мога да давам оценки за това кой какво отношение има за работата на Министерство на вътрешните работи. Мога да кажа, че постоянно сме отворени за хора, които са били в системата, имат опит и постоянно ще ги приемем и изслушаме, в случай че потърсят контакт. По някои случаи можем да работим дружно.

Никога не недооценявам опита на хората, които са били в системата на Министерство на вътрешните работи.

Мислейки за страната и за системата, ние би трябвало да вършим всичко допустимо, с цел да обединим положителния опит, с цел да реализираме положителни резултати.

Съгласен съм, одобрявам и държа да имам рецензия, защото човек без рецензия няма по какъв начин да се ориентира вярно в ситуацията.

Мисля че е обикновено в една демократична страна да се изрича всякакво мнение!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов отговори на всички въпроси на шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов в извънредно изявление за най-четената електронна медия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР