Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Румен Овчаров, Пламен Стефанов

...
Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Румен Овчаров, Пламен Стефанов
Коментари Харесай

Нов обвинителен акт срещу Румен Овчаров, за тройно по-голяма щета

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт против Румен Овчаров, Пламен Стефанов - някогашен изпълнителен шеф на „ Мини Бобов дол “ ЕАД, и Анна Янева - някогашен заместител министър, за умишлена занемареност, от която са последвали вреди в размер на повече от 24 млн. лв., излиза наяве от известие на държавното обвиняване.
Овчаров към този момент беше притеглен към случая - още на 30 март предходната година, само че съдът върна обвиняването за " дооправяне " - поради процесуални нарушавания. Тогава обвиняването беше за умишлена занемареност - че макар отговорностите си като енергиен министър, Овчаров съзнателно не е упражнил задоволително надзор, вследствие на което са последвали обилни вреди за „ Мини Бобов дол " ЕАД. По това време обвиняването беше за вреди за 8 940 231,47 лв. и за длъжностно закононарушение по отношение на Овчаров.
" След връщането на делото Специализираната прокуратура извърши голям брой процесуално следствени дейности, при които се събраха доказателства за това, че вследствие на неупражнения от Овчаров надзор, за „ Мини Бобовдол “ ЕАД са последвали вреди в размер на повече от 24 млн. лв., т.е. съвсем три пъти повече.
Доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, след връщането на делото от съда, обосноваха ангажиране на наказателната отговорност и на някогашния заместник-министър на стопанската система и енергетиката и на някогашния изпълнителен шеф на „ Мини Бобов дол “ ЕАД ", се сочи още в известието.
Чрез подписан контракт за наем на „ Ораново “ ЕООД (бел. ред. - в действителност концесионерът е " Пирин Ораново " ЕООД, понастоящем оповестено в ликвидация) са трансферирани изключителните права на рандеман, превозване и продажба на въглища от сектор " Бабино " и сектор „ Бобов дол “ от находище „ Бобовдолски въглищен басейн “, предоставени с решения на Министерския съвет на " Мини Бобов дол " ЕАД. Това е станало без да се организира открита процедура при изискванията на гласност и бистрота, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички претенденти. Не е било открито също по този начин дали „ Ораново “ ЕООД има нужните за осъществяване на рандеман на подземни благосъстояния (въглища) механически, управнически и финансови възможности) и е последвало разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на " Мини Бобов дол " ЕАД.
И на тримата обвинени е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност - за интервала от 25.05.2006 година – 18.03.2009 година. Предстои насрочване на делото пред Специализирания углавен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР